Gluténmentes répatorta gazdagon: sok dióval dobd fel
A répatorta egy megosztó desszert: sokan imádják, mások viszont nem értik, mit keres a zöldség egy tortában. Ez a változat azonban annyira lágy, omlós és ízletes, hogy nem lehet nem szeretni.
Ez a puha, keksz formájú süti ízben teljes mértékben hozza a répatortát, és emellett van még egy rakás előnye. Nemcsak gluténmentes, egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni, de még tojás és vaj sem szükséges a recepthez. Tojás helyett ugyanis lenmagliszt tartja össze a tésztát, a zsiradékról pedig házi készítésű mandulavaj és kókuszolaj gondoskodik.
A tetejére szintén egy tejmentes krém kerül, amely annyira selymes, hogy azonnal elolvad az ember szájában. Ehhez vegán sajtkrémet (Violife - Creamy) és növényi vajhelyettesítőt (Naturli - Vegan Block) használtam. Utóbbi nem azonos a margarinnal, és nem érdemes azzal helyettesíteni, mert a krém íze és állaga meg sem közelíti majd az elvártakat. A krémet természetesen tehéntejből készült vajjal és krémsajttal is elkészítheted.
Egy kis tálkában keverjük el a lenmaglisztet a forró vízzel, és tegyük félre 5-10 percre, hogy kissé besűrűsödjön. Ez lesz a tojáspótlónk.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, egy kisebb tálban pedig a reszelt répát, a mandulavajat, a juharszirupot, a kókuszolajat és a vaníliát, majd adjuk hozzá az elkészült lentojást. Alapos keverés után adjuk a száraz hozzávalókhoz, egységesítsük a tésztát és szórjuk bele a darabolt diót (vagy mandulát).
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, majd kanalazzunk rá evőkanálnyi mennyiségű tésztahalmokat, és enyhén vizes kézzel formáljuk őket szabályos korongokká.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a kekszek széle aranybarnára pirul. Vegyük ki a sütőből, 15 percig hagyjuk hűlni, majd szedjük a kekszeket tányérra.
Közben készítsük el a krémet. Egy kézi mixer segítségével habosítsuk ki a növényi vajhelyettesítőt és a vegán sajtkrémet, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk a krémbe.
Kanalazzuk habzsákba, vagy ennek hiányában egy tízórais zacskóba, és rajzoljunk tetszőleges mintákat a teljesen kihűlt kekszekre. Elfogyasztásig hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu