Ricottával és spenóttal töltött calzone: a foszlós tészta krémes tölteléket rejt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem kell attól félni, hogy a foszlós tészta száraz vagy unalmas lesz, rengeteg töltelék kerül bele, a ricotta és a spenót tökéletes párost alkotnak.
Ha szereted a pizzát, a töltött változatot is imádni fogod, a calzone foszlós tésztája gazdag tölteléket rejt. Az alábbi verzió húsmentes, spenót, ricotta és reszelt sajt kerül bele, de bátran variálhatod. A calzone alapja lényegében pizzatészta, ehhez használhatod a saját jól bevált receptedet is, vagy alább olvashatod a miénket. Én egy kevés cukrot is szoktam beletenni, hogy enyhén édeskés legyen, de ez el is hagyható.
A calzonét, ugyanúgy, ahogy a pizzát, magas hőfokon kell sütni, legalább 230 fokon, az sem baj, ha több, csak akkor figyelj nagyon, nehogy megégjen. A magas hőmérséklet garantálja azt, hogy a tészta belül foszlós, kívül ropogós és aranybarna legyen.
Ricottával és spenóttal töltött calzone
Hozzávalók 2 darabhoz
Tészta:
- 280 gramm liszt
- 1.5 tk porélesztő
- 0.75 tk só
- 1 tk cukor
- 1 ek olívaolaj
- 120 ml kézmeleg víz
Töltelék:
- 280 gramm spenót (mirelit)
- 220 gramm ricotta
- 100 gramm mozzarella
- 60 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 tk szerecsendió
- 1 tk fokhagymapor
Elkészítés:
A spenótot vegyük ki a fagyasztóból, olvasszuk ki, majd csöpögtessük le. Ha friss spenótot használunk, fonnyasszuk meg, majd ugyanúgy csöpögtessük le.
A lisztet, a sót, az élesztőt és a cukrot keverjük össze egy tálban, ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az olajat és a vizet. Kezdjük el összeállítani a tésztát, borítsuk enyhén lisztezett felületre, addig dagasszuk, míg puha, rugalmas tésztagombócot nem kapunk. Ha nagyon száraz, mehet még hozzá egy kevés víz, ha ragacsos, akkor pedig liszt. Tegyük át egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük meleg helyre, míg a duplájára nem nő.
Egy tálban keverjük össze a spenótot, a ricottát, a kétféle sajtot és a fűszereket.
A tésztát szedjük kétfelé. Nyújtsuk mindkét felét egy kb. 25 centis körré. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Az egyik tészta felébe kanalazzuk bele a töltelék felét, oszlassuk el rajta egyenletesen, majd hajtsuk rá az üres felét, a széleket nyomkodjuk össze. Járjunk el így a másik tésztakörrel is. A tetejüket kenjük le olívaolajjal. Hagyjuk őket pihenni 30 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Süssük a calzonékat 18-20 percig, míg aranybarna nem lesz a tetejük.
Fotó: Getty Images