Villámgyors, egészséges és laktató köret: rizs avokádóval és füstölt lazaccal
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
Igazi ízkavalkád ez a füstölt lazacos rizs, amelybe friss avokádó, sőt, kesudió is kerül.
Nagyon sokszor veszek füstölt lazacot. Nem csinálok vele semmit, csak ráteszem friss kenyérre vagy bagelre, amit megkenek sajtkrémmel. Ha azonban egy kicsit laktatóbbat szeretnénk kihozni belőle, akkor köretként tálaljuk, a rizshez tökéletesen passzol.
A nagy kedvencemmel, avokádóval keverve lesz még komplexebb, de a pirított hagyma sem hiányozhat belőle. Ha melegen esszük, köret, ha hidegen, akkor egy laktató saláta.
Rizs avokádóval és füstölt lazaccal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm basmati rizs
- 200 gramm füstölt lazac
- 1 fej lilahagyma
- 1 darab avokádó
- 1 darab lime
- 1 marék kesudió
- csipet só
- 1 teáskanál olívaolaj (extra szűz)
Elkészítés:
A rizst öblítsük át, majd tegyük egy serpenyőbe, öntsünk hozzá hideg vizet egy teáskanálnyi sóval elkeverve. Takarjuk le, forraljuk fel, hagyjuk főni 10 percig úgy, hogy nem vesszük le a tetőt és megvárjuk, amíg a vizet magába szívja. Ekkor zárjuk le a gázt, majd további 5 percig hagyjuk a rizst a fedő alatt.
Közben a hagymát hámozzuk meg, szeleteljük fel. Egy másik serpenyőben olaj nélkül pirítsuk meg. Az avokádót is tisztítsuk meg, hosszában vágjuk félbe, vegyük ki a magját, majd óvatosan kanalazzuk ki a húsát. Szeleteljük fel.
Vegyük le a fedőt a rizsről, majd nyomjuk rá a lime levét és locsoljuk meg olajjal. Óvatosan forgassuk össze. A lazacot csíkozzuk fel, adjuk a rizshez, majd így is forgassuk össze. A végén keverjük hozzá az avokádószeleteket és a hagymát. Tálalás előtt még locsolhatunk rá olajat és megszórhatjuk kesudióval.
Fotó: Getty Images