Fehérjebomba muffin csicseriliszttel: tartalmas reggeli sok spenóttal
Egészséges, fehérjében és rostban gazdag reggelit keresel, amelyet akár magaddal is vihetsz? Mutatjuk, hogyan készítheted el!
Az angol muffint, ami lényegében egy puha buci, de még akár toastkenyérnek is beillik, egy brit bevándorló, Samuel Bath Thomas találta fel.
Noha az eredeti receptet még mindig homály fedi, azért mi mégis megpróbáltuk reprodukálni a klasszikus ízt. A kész muffint pedig kedved szerint töltheted meg szinte bármivel, ami illik egy reggelihez.
A tejet melegítsük fel a mikrohullámú sütőben kb. 50 fokosra.
Adjuk hozzá a vajat és a mézet, és addig keverjük, amíg el nem olvadnak, és kb 40 fokosra le nem hűl.
Ekkor adjuk hozzá az élesztőt, keverjük el, majd tegyük félre kb. 10 percre, amíg az élesztő dolgozni nem kezd.
Ezután a száraz hozzávalókat tegyük egy közepes tálba, és keverjük össze.
Az időközben aktivizálódott élesztőt adjuk hozzá a száraz hozzávalós tálhoz, illetve 1 evőkanál tejet.
Keverőgéppel, alacsony fokozaton keverjük kb. 8-10 percig. A végeredmény egy ragacsos, nedves tészta kell, hogy legyen.
A tésztát tegyük át egy kiolajozott tálba, majd konyharuhával letakarva pihentessük 2 órán át.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük meg olajjal és szórjuk meg búzadarával.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra. Egy 7-7,5 cm-es átmérőjű kiszúró formával szaggassunk kerek kis muffinokat a tésztából. A kiszaggatott muffinokat tegyük át a tepsibe.
Szórjuk meg a tetejüket búzadarával, majd kb. 20 percig letakarva pihentessük.
A megkelt muffinokat egy öntöttvas serpenyőben süssük aranybarnára. Ez oldalanként kb. 5-6 perc. Ha hirtelen barnulna az oldaluk, csökkentsük a hőt.
Az elkészült muffinokat tegyük rácsra, hogy kihűljenek.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu