Az édeskrumpli is lehet ropogós: eláruljuk, mi a titka

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édeskrumpli szinte teljesen átvette a krumpli helyét az életünkben, annyival összetettebb, izgalmasabb ízű és klasszabb állagú alapanyag, hogy ha van választási lehetőség a kettő között, gondolkodás nélkül mellette tesszük le a voksunkat.

A lágyabb állag sok esetben nagyon jól jön, például hatékonyabban lehet vele főzeléket sűríteni, mert jobban bírja a turmixolást, szuper krémlevest lehet belőle gyártani és így tovább.

Ugyanakkor ez a könnyen puhuló tulajdonság tehet arról is, hogy sokkal nehezebb az édeskrumplit ropogós hasábbá varázsolni a sütőben, mint a hagyományos verziót. Gyorsan megsül, hamar megpuhul, de hogyan lesz a külseje ropogós? 

Már többen kipróbálták és megírták ezt a trükköt, de nem igazán hittem benne, most viszont én is teszteltem a módszert és valóban jól működik.

A most már egyáltalán nem titkos hozzávaló az étkezési keményítő.

Sok más remek tulajdonsága mellett az a jó benne, hogy magába szívja a nedvességet, így sütés közben megakadályozza, hogy a krumpliból távozó pára felpuhítsa a hasábokat. Ráadásul most ilyen gyönyörű lila édeskrumplikat találtam a piacon, amitől még élvezetesebb volt a kísérlet.

Ropogós édeskrumpli

ropogós édeskrumpli

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm édeskrumpli
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat megpucoljuk, megmossuk és hasábokra vágjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.

A krumplihasábokat tálba tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal és két kézzel alaposan elkeverjük úgy, hogy mindenhol egyenletesen bevonja őket az olaj. Megszórjuk a keményítővel és nagyon alaposan megkeverjük, hogy mindenhova jusson a porból is.

Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, és szétoszlatjuk rajta a krumplihasábokat. Fontos, hogy ne érjenek egymáshoz, ha kell, használjunk két tepsit.

A sütőben süssük ropogósra a krumplit, akkor jó, ha itt-ott már foltosodik.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük