Ropogós héjú kenyér dagasztás nélkül – Olívabogyó és rozmaring van a tésztájában

olívás-kenyér cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Dagasztani alig, keleszteni annál tovább kell ezt a puha kenyeret, amely tésztájában bőven van olívabogyó is.

Vaslábasban nemcsak isteni ragukat lehet főzni, hanem otthoni kenyérsütésre is tökéletes. Ha még nincs otthon, ideje, hogy beszerezz egyet. A vaslábasban, ahogy egyenletesen eloszlik a hő, nemcsak a húsok, hanem a kenyér is szépen, egyformán fog megsülni, ropogós lesz a héja, foszlós, puha a bélzete, függetlenül attól, hogy kovásszal vagy élesztővel készíted. Ha kovászosat készítenél, próbáld ki ezt a receptet

Rengetegféle élesztős kenyeret gyúrhatsz, most olyan receptet készítettünk, amelynek a tésztájában olívabogyó, sőt, egy kevés hagyma is megbújik, meglátod, milyen finom lesz frissen, melegen, akár csak egy kis vajjal vékonyan megkenve. Ennél a kenyérnél számolj hosszú kelesztési idővel, ez az ára annak, hogy a gyúrással nem kell bajlódnod. 

Olívabogyós kenyér

olívás-kenyér recept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 450 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 3 teáskanál élesztő (instant)
  • 20 darab zöld olívabogyó (magozott)
  • 15 darab fekete olívabogyó (magozott)
  • 300 milliliter víz (meleg)
  • 1 fej salottahagyma
  • ízlés szerint rozmaring (apróra vágva)
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és az instant élesztőt, majd jól keverjük össze. A közepébe ássunk egy lyukat. Az olívabogyókat vágjuk félbe, tegyük bele a lyukba. Öntsük bele a meleg vizet is, majd gyúrjuk össze a tésztát, amíg egy jól formázható gombócot nem kapunk, ami elválik a tál falától. Takarjuk le a tálat, meleg helyen kelesszük a duplájára a tésztát legalább hat órán át. 

A hagymát és a rozmaringot vágjuk apróra. 

Ha a tészta megkelt, borítsuk ki egy finoman lisztezett sütőpapírra, majd gyúrjuk át. Szórjuk rá az apróra vágott hagymát és a rozmaringot, majd alaposan gyúrjuk bele a tésztába. Gyúrjunk belőle gombócot, takarjuk le, majd kelesszük további 1 órát.

A kelesztési idő felénél állítsuk 230 fokra a sütőt, tegyük a legaljára a vaslábast. Fél órát hagyjuk a sütőben, hogy jól felforrósodjon. 

Ezután vegyük ki a vaslábast. A tésztát borítsuk ki egy sütőpapírra, formázzuk kenyéralakúra, kicsit vagdossuk be a tetejét. A sütőpapírral együtt tegyük be a vaslábasba. A kilógó papírt vágjuk le. Tegyük rá a lábasra a fedőt, tegyük be a sütőbe a kenyeret és süssük 30 percet. 

Ezután vegyük le a fedőt, süssük még 15 percig a kenyeret, hogy a teteje szép aranybarna legyen. Ekkor vegyük ki a sütőpapírral együtt, de szeletelés előtt várjunk vele 15 percet, hogy kicsit hűljön.

Fotó: Szsász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük