Mi mindenre jó egy vaslábas? Ideje, hogy te is beszerezz egyet

vaslábas cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Teljesen más dimenzióba emeli a főzést és a benne főtt ételek ízét a vaslábas, el is magyarázzuk, miért kell mindenképpen beszerezned egyet.

Egy jól felszerelt konyha egyik legfontosabb eszköze a kés, ez az úgynevezett alapdarab, amelyet mindenképpen muszáj beszerezned, ha rendszeresen főzöl. Ebben a cikkben már leírtuk, hogy melyek azok az eszközök, amelyek kötelezően legyenek a konyhádban, de akkor az edények még nem kerültek szóba. Márpedig a jó edény is fontos, például vannak olyan ételek, amelyek speciális lábasokban lesznek csak igazán finomak.

Ilyen edény a vaslábas. Elsőre azt gondolhatnád, hogy minek egy olyan konyhai eszköz, amelyet évente csak néhányszor veszel elő, de aztán rá fogsz jönni, hogy ez nem igaz, mert nagyon sok étel főzéséhez és sütéséhez tudod majd használni. Arról nem is beszélve, hogy teljesen más íze lesz a benne főtt ételeknek.

Az egyik ikonikus fogás, amelynek csak vaslábasban lesz igazán jó íze, az a burgundi marharaguamelynek csak a neve elegáns, valójában egy bőséges, vörösborban hosszan főtt marhapörköltet takar. A legtöbben Julia Child szakácskönyvéből, illetve a Julie és Julia című filmből ismerik ezt az ételt. 

burgundi marharagu álló belső

Miért jó a vaslábas?

Ha megemeled a vaslábast, bizony nagyon nehéz, akár 5-7 kilogramm is lehet. Az edény fala vastag, de a talpa még ennél is vastagabb. Bírja a nagyon magas hőmérsékletet és lassan melegszik fel, viszont ha felmelegedett, nagyon jól tartja a hőt. Látszatra lassan kezd el minden főni benne, viszont ha egyszer elkezdi, utána még akkor is rotyog benne az étel, amikor már levetted a tűzhelyről. Ezért kicsit hamarabb kell lekapcsolni alatta a lángot, mint a hagyományos lábasnál. 

A vaslábasban egyenletesen oszlik el a hő és ugyanilyen egyenletesen engedi ki magából. Ha vigyázol rá és karbantartod, nem ragad le benne az étel. Paradicsomos, ecetes ételeket viszont ne ebben készíts, azokhoz használd a hagyományos edényeidet.

vaslábas

A vaslábast bármilyen típusú tűzhelyen használhatod, indukciós lapon, kerámialapon és gáztűzhelyen is. Természetesen a sütőbe is beteheted. Első használat előtt mindenképpen öblítsd el, hogy a készítésénél használt olajat lemosd róla. Utána viszont érdemes kívül-belül átkenni olajjal, majd nagyon magas hőfokon a tűzhelyen vagy a sütőben addig égetni, amíg el nem füstöl róla a zsiradék. 

Nem kell mosogatni

Az öntöttvas edényeket ne mosogasd mosogatószerrel, pláne ne tedd mosogatógépbe. Használat után mosd el meleg vízzel, a szennyeződéseket kefével súrold le, majd a végén olajozd be, és ahogy az első használat előtt is tetted, égesd ki. Az olajozást és a kiégetést egy idő után elhagyhatod. 

vaslábaska álló

Mit készíts vaslábasban?

Süthetsz benne kenyeret vagy süteményt, de talán a húsételek miatt érdemes rá leginkább beruházni. A sólet például vaslábasban a legjobb, hiszen ahogy a vas felveszi a hőt, a sólet pont annyira pörkölődik meg, amennyire kell, de biztosan nem ég oda. Ragukat is készíthetsz vaslábasban, igazából bármit, aminek "össze kell főnie", szaftosnak kell lennie. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük