
A tökéletes rósejbni: vékony, ropogós, nem zsíros krumpliszeletek
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből

Tavaszi levesválogatás: mutatjuk az évszak 6 legfinomabb receptjét

Fűszeres, csicseriborsós raguval töltött édesburgonya: laktató, tápláló ebéd

Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Filmes ételek kvíze 2. rész: a Jóbarátokban milyen sütit ettek a földről?
Figyelem, nem túl egészséges recept következik. Olajban is sült, hizlal is, viszont cserébe nem lehet abbahagyni. Ez az étel nem más, mint a rósejbni. Nem tévesztendő össze a french fries-zal, a hosszúkás sült krumplival.
A rósejbni elvileg köret, például rántott csirke mellé, de az igazság az, hogy önmagában is megállja a helyét. Egy vele a gond, hogy nem lehet belőle eleget sütni, mert bármennyit csinálunk, biztosan elfogy. Ellentétben a hagyományos sült krumplival, a rósejbni akkor is finom és ropog, ha nem rögtön esszük meg.
A rósejbni titka
Egy két trükköt kell csak megtanulni, és akkor biztosan nagy sikerünk lesz vele. A sütnivaló krumplit megfelelő vékonyságúra kell vágni vagy inkább gyalulni, sós vízben picit áztatni, a vizet leönteni, majd egy konyharuhán leitatgatni.
Nem tudom, anyukámnak hogy jutott eszébe egyik hétvégén rósejbnit sütni, de nekiállt, és az unokáknak készített egy nagy adagot. Én már csak az üres tálra értem haza, és anyu azzal védekezett, hogy egyszer azt állítottam, nem eszem krumplit. Krumplit valóban nem, de a rósejbni más. Anyu szerint macerás elkészíteni, de igaziból nem olyan bonyolult - csak a befektetett munka nem arányos azzal, amennyi idő alatt elfogy.
Rósejbni

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- ízlés szerint só
- 2 deciliter olaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, vigyázzunk, hogy ne túl forróra. A krumplikarikákat elősütjük pár perc alatt, majd félretesszük. Utána az olajat jól felhevítjük, és az elősütött krumplit beledobjuk, és aranybarnára sütjük.
Egy jénait kibélelünk papírral, és beleszórjuk a krumplit. Ízlés szerint sózzuk.
Fotó: Getty Images