Így lesz tökéletes a rozé kacsamell: a bőre ropogós, a húsa omlós

rozékacsamell
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem lehetetlen vállalkozás rozé kacsamellet sütni, sőt, egészen egyszerű a technikája, csak oda kell figyelni pár dologra.

Ha medium, ha well done, a kacsamellet csak szeretni lehet, sima só-bors fűszerezéssel is bárkit levesz a lábáról. Akkor igazán finom, ha a bőre piros és ropogós, a húsa pedig vajpuha, szinte omlik: a jól elkészített rozé kacsamell pont ilyen lesz. 

A technikát Hank Shaw-tól, amerikai séftől és írótól lestem el, az ő módszere tökéletesen követhető, és elképesztő lesz a végeredmény. Hogy igazán ropogós legyen a kacsa bőre, fontos, hogy a sütés előtt beirdald, utána felitasd róla a felesleges nedvességet, majd hideg serpenyőben indítsd a pirítását. Így szépen, fokozatosan olvad ki belőle a zsír. Mikor megfordítod a mellet, és a bőr kerül felülre, érdemes egy picit még megsózni: a só felszívja a zsiradékot, így még ropogósabb lesz a végeredmény.

A sütési idő a választott kacsamell méretétől függ, az alábbi receptben leírtuk a kisebb-közepes-nagyobb darabok elkészítését is. 

Rozé kacsamell

rozékacsamell2

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab kacsamell
  • ízlés szerint
  • 1 kk olaj/zsír
Recept idők

Elkészítés:

A húst vegyük ki a hűtőből, majd irdaljuk be a bőrét, vigyázzunk, a húst ne vágjuk át. Alaposan sózzuk mindkét oldalát, majd tegyük félre 15 percre. Utána itassuk fel a nedvességet a húsról papírtörlő segítségével.

Ha szükségét érezzük, tegyünk egy kevés olajat/zsírt a serpenyőbe, majd helyezzük rá a bőrös felükkel lefelé a kacsamelleket (amennyi elfér egyszerre). Hideg serpenyővel indítsunk, csak ekkor gyújtsunk alá.

Hagyjuk, hogy süljenek. Az idő a kacsamell méretétől és attól függ, közepesen vagy teljesen átsültet szeretnénk. A rozé kacsamellhez a kisebb darab melleket 3, a közepeseket 5, a nagyokat 8 percig süssük a bőrös felükön. Az a lényeg, hogy a sütési idő háromnegyedét a bőrös felükön töltsék. Ha már nem hallani a sercegést, ahogy a bőrből kisül a zsír, valószínűleg meg lehet fordítani.

Ha megfordítottuk, sózzuk meg enyhén bőrt, majd süssük még a húst pár percig ezen az oldalukon is. A kicsiket 1-2, a közepeseket 3-4, a nagyokat 5-6 percig.

Hogy a kacsamell széleinek is szép színük legyen, kb. fél-1 percre állítsuk az oldalukra őket.

Ha elkészült a hús, vegyük ki a serpenyőből, a bőrös felükkel felfelé tegyük egy deszkára, majd hagyjuk legalább 5 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk. Ha rögtön felvágjuk, kifolyik belőle a nedvesség, száraz lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon