![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Miért kell beirdalni a kacsát sütés előtt? Tippek a tökéletes sült készítéséhez
![kstcover](https://kep.index.hu/1/0/4299/42991/429911/42991176_3281588_cdc7fed922f0162996bd7a08682ff795_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A szárnyasok közül a kacsa igazán fejedelmi fogás, egészben és alkatrészeire szedve is ínycsiklandó lakoma készülhet belőle.
A fenséges hús ünnepre tökéletes választás, a hétvégi nagy összejövetelek, jeles alkalmak kedvelt sültje, melynek már az illatától megéhezik az ember.
Sokan szeretik, a készítésétől mégis van, aki tart, mivel a kacsa viszonylag száraz hús, ha nem tudod, hogy bánj vele, akkor nem biztos, hogy ízletes sült fog az asztalra kerülni.
A kacsa sütése történhet egészben vagy darabjaira szedve. Az egész szárnyas sütőben pirul, részeire szedve serpenyőben is történhet a sütés. A jó kacsasült szép aranybarna, kívülről ropog a bőre, belül pedig omlós, szaftos a hús. A tökéletes végeredmény elérése érdekében alkalmazd a régi nagyiféle praktikákat, melyeket bevetve feledhetetlen sült kerül az étkezőasztalra, és persze új ötleteket is érdemes kipróbálni. Most elmondjuk, mire figyelj, és akkor biztos, fantasztikus sült kerül ki a kezeid közül!
Vásárlás
A húst megbízható helyről szerezd be, ha teheted, piacon vásárolj. A legjobb, ha a kacsa kukoricán nevelkedett, ezt a bőréről meg tudod állapítani, ha szép sárga, akkor biztos, azt kapott.
Egészben és darabjaira szedve is irdalni kell!
A kacsa száraz hús, de az irdalásnak köszönhetően a bőr alatti zsírréteg kiszabadul, a hőtől megolvad, így lesz szaftos és gazdag ízvilágú. Irdalás során mindig csak a bőrt szabad bevágni, a húst nem!
![kstct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4299/42991/429918/42991882_413ddd4ac7448279d0c609603645816d_wm.jpg)
Fűszerezés
A kacsa az a hús, mely egyszerűen sóval, borssal, esetleg fokhagymával vagy majoránnával bolondítva is tökéletes. Nem igényel semmilyen különleges felhajtást. Sütés során az irdalásnak köszönhetően felszabadult zsír találkozik a fűszerekkel, és együtt teszik ízletessé a húst.
A kacsa jó barátja a só, miután alaposan bedörzsölted vele a bőrét, tedd hűtőbe pihenni akár egy teljes éjszakára, így az ízesítő átjárja, sokkal puhább lesz. Ha félsz attól, hogy túl sós lesz, akkor másnap mosd le vízzel a húst, majd utána töröld szárazra és fűszerezd kedvedre. Egy régi falusi recept szerint a 2-3 kilós kacsát fél kiló sóval is be lehet dörzsölni. Másnap megszabadítva a feleslegtől, csak majoránna kerül rá, és úgy sül készre a kacsa.
![kstct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4299/42991/429916/42991600_d4d6b60ef2412b4761f7f09e793eb2d4_wm.jpg)
Régebben inkább kívülről dörzsölték be a kacsa bőrét a fűszerekkel, de ma már inkább csak sózzák, a többi fűszer, mint a rozmaring, majoránna vagy bármi más, mindig a hasüregbe kerül.
Ha egyben sütöd a kacsát, a belsejét meg is töltheted, kerülhet bele gyümölcs, hagyma, fűszerek, vagy akár különlegesebb fűszerezésű zöldséges töltelék.
Használj sütőrácsot
A kacsát rácson érdemes pirosra sütni, ilyenkor tegyél alá tepsit, amely felfogja az értékes kacsazsírt. Sütés közben mindig kend át a húst a kifolyt zsírral vagy páccal, ezektől mennyei és szaftos lesz.
![kstct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4299/42991/429918/42991854_45756d41198aa410f3c9b7f245c32c6c_wm.jpg)
Hőmérséklet
A jó kacsasült készítésénél kulcsfontosságú az idő. Ne kapkodj, adj időt a szárnyasnak, alacsony hőfokon (130-140 fok), alufólia alatt süsd sokáig, majd a vége felé vedd le a fóliát, emeld a hőt, 10-20 perc alatt süsd pirosra.
A megmarad kacsazsírt ki ne dobd, értékes minden cseppje, egyszerűen kenyérre kenve is tökéletes, de újra is hasznosíthatod.
Receptek
A világ minden táján szeretik a sült kacsát, rengetegféle módon szervírozható. Mutatjuk kedvenc kacsás receptjeinket, melyeket bátran kipróbálhatsz a következő családi lakoma alkalmából:
- Vörösboros kacsacomb
- Ünnepi rozé kacsamell
- Mézes-balzsamecetes kacsa
- Narancsos kacsasült
- Rosé kacsamell
- Sült kacsacomb kakukkfűvel
- Ropogós kacsacomb
Fotók: Getty Images