Miért kell beirdalni a kacsát sütés előtt? Tippek a tökéletes sült készítéséhez

kstcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szárnyasok közül a kacsa igazán fejedelmi fogás, egészben és alkatrészeire szedve is ínycsiklandó lakoma készülhet belőle.

A fenséges hús ünnepre tökéletes választás, a hétvégi nagy összejövetelek, jeles alkalmak kedvelt sültje, melynek már az illatától megéhezik az ember.

Sokan szeretik, a készítésétől mégis van, aki tart, mivel a kacsa viszonylag száraz hús, ha nem tudod, hogy bánj vele, akkor nem biztos, hogy ízletes sült fog az asztalra kerülni.

A kacsa sütése történhet egészben vagy darabjaira szedve. Az egész szárnyas sütőben pirul, részeire szedve serpenyőben is történhet a sütés. A jó kacsasült szép aranybarna, kívülről ropog a bőre, belül pedig omlós, szaftos a hús. A tökéletes végeredmény elérése érdekében alkalmazd a régi nagyiféle praktikákat, melyeket bevetve feledhetetlen sült kerül az étkezőasztalra, és persze új ötleteket is érdemes kipróbálni. Most elmondjuk, mire figyelj, és akkor biztos, fantasztikus sült kerül ki a kezeid közül!

Vásárlás

A húst megbízható helyről szerezd be, ha teheted, piacon vásárolj. A legjobb, ha a kacsa kukoricán nevelkedett, ezt a bőréről meg tudod állapítani, ha szép sárga, akkor biztos, azt kapott.  

Egészben és darabjaira szedve is irdalni kell!

A kacsa száraz hús, de az irdalásnak köszönhetően a bőr alatti zsírréteg kiszabadul, a hőtől megolvad, így lesz szaftos és gazdag ízvilágú. Irdalás során mindig csak a bőrt szabad bevágni, a húst nem!

kstct4

Fűszerezés

A kacsa az a hús, mely egyszerűen sóval, borssal, esetleg fokhagymával vagy majoránnával bolondítva is tökéletes. Nem igényel semmilyen különleges felhajtást. Sütés során az irdalásnak köszönhetően felszabadult zsír találkozik a fűszerekkel, és együtt teszik ízletessé a húst.

A kacsa jó barátja a só, miután alaposan bedörzsölted vele a bőrét, tedd hűtőbe pihenni akár egy teljes éjszakára, így az ízesítő átjárja, sokkal puhább lesz. Ha félsz attól, hogy túl sós lesz, akkor másnap mosd le vízzel a húst, majd utána töröld szárazra és fűszerezd kedvedre. Egy régi falusi recept szerint a 2-3 kilós kacsát fél kiló sóval is be lehet dörzsölni. Másnap megszabadítva a feleslegtől, csak majoránna kerül rá, és úgy sül készre a kacsa.

kstct5

Régebben inkább kívülről dörzsölték be a kacsa bőrét a fűszerekkel, de ma már inkább csak sózzák, a többi fűszer, mint a rozmaring, majoránna vagy bármi más, mindig a hasüregbe kerül.

Ha egyben sütöd a kacsát, a belsejét meg is töltheted, kerülhet bele gyümölcs, hagyma, fűszerek, vagy akár különlegesebb fűszerezésű zöldséges töltelék.

Használj sütőrácsot

A kacsát rácson érdemes pirosra sütni, ilyenkor tegyél alá tepsit, amely felfogja az értékes kacsazsírt. Sütés közben mindig kend át a húst a kifolyt zsírral vagy páccal, ezektől mennyei és szaftos lesz.

kstct1

Hőmérséklet

A jó kacsasült készítésénél kulcsfontosságú az idő. Ne kapkodj, adj időt a szárnyasnak, alacsony hőfokon (130-140 fok), alufólia alatt süsd sokáig, majd a vége felé vedd le a fóliát, emeld a hőt, 10-20 perc alatt süsd pirosra.

A megmarad kacsazsírt ki ne dobd, értékes minden cseppje, egyszerűen kenyérre kenve is tökéletes, de újra is hasznosíthatod.

Receptek

A világ minden táján szeretik a sült kacsát, rengetegféle módon szervírozható. Mutatjuk kedvenc kacsás receptjeinket, melyeket bátran kipróbálhatsz a következő családi lakoma alkalmából:

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük