Kellemesen csípős mustáros-rukkolás öntet: salátákhoz és húsokhoz is passzol
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Hétvégén vettem egy doboz rukkolát, olyan szép volt, gondoltam csinálok belőle salátát, ráteszem pizzára, gyorsan elfogy úgyis.
A végén a reggeli rántottám mellé rágcsáltam el belőle, de természetesen a nagyja megmaradt. A rukkola nem áll el soká, így gyorsan ki kellett találnom valamit, amibe felhasználhatnám legalább egy részét. Ennek a zöld növénynek igen intenzív, picit csípős az íze, de érdemes vele kísérletezni, mert egyrészt feldobja a salátánkat, másrészt meg nagyon egészséges, magas a vitamin- és az ásványianyag-tartalma.
Az én kis rukkolámból most öntet készült, méghozzá mustárosan. Először ilyen dresszinget egy olasz étteremben ettem, akkor fogadtam meg, hogy otthon is el fogom készíteni. A rukkola intenzív ízét olívaolajjal és majonézzel tudjuk finomítani. Nemcsak salátákhoz, hanem húsokhoz is remekül passzol, érdemes kipróbálni.
Rukkolás-mustáros öntet
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 gramm rukkola
- 1 evőkanál mustár
- 1 deciliter olívaolaj
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál majonéz (lehetőleg házi)
- 1 darab citrom leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehérbors
Elkészítés:
A rukkolát jól mossuk meg, a csúnyább, sárgásabb darabokat válogassuk ki. Tegyük bele egy edénybe, tegyük hozzá a mustárt, az olívaolajat, a mézet, a citrom levét és a majonézt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Pépesítsük össze. Tipp: a rukkolákból a kisebb darabokat válogassunk ki a szószhoz, mert azoknak kevésbé intenzív az íze.
Fotó: Getty Images