Rumbaba, a legfinomabb francia sütemény: fűszeres cukorsziruppal és rummal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rumbaba egy formában sült bájos francia sütemény, melyet fűszeres cukorsziruppal és egy kevéske rummal vadítanak meg.
A közelmúltig még csak nem is ismertem ezt a süteményt. Első találkozásunk sem volt éppen hétköznapi. Vigyázat, érzelmes sorok következnek.
Találkozás a rumbabával
Szóval, a rumbabával először egy hideg januári éjszakán találkoztam, az első kerületben egy kórház ötödik emeletén. A provance-i stílusban berendezett szoba egyik dekorációs eleme egy kis kép volt, melyre francia sütemények neveit írták fel szép cirádás betűkkel. A kép pont az ágyammal szemben lógott a falon, így ez lett a fókuszpont, konkrétan a középső sütemény neve, azaz a Rumbaba. Nyilván azért ez ragadta meg a figyelmemet, mert babaügyben jártam ott. A baba megérkezett, akit egy ideig, mikor csak kettesben voltunk, az én kis rumbabámnak becéztem.
Mivel szigorúan vettem a babavárás alatt és után az alkoholmentességet - bizony, még egy kevés se, még a sütibe se kerülhetett -, ezért nem rohantam azonnal rumbabáért, és idővel elfelejtődött a dolog. Egészen pár nappal ezelőttig, mikor beléptem a kedvenc francia cukrászdámba és megláttam a havi specialitást. A rumbaba volt az. Nem volt kérdés, hogy közelebbről is meg kell ismerkednünk. Mit mondhatnék, minden várakozást felülmúlóan pompázatos kis kreáció a részeges baba. Úgyhogy megszereztem a receptet. Íme.
Rumbaba
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 250 gramm liszt
- 20 gramm cukor
- 2 gramm só
- 3 darab tojás
- 60 gramm vaj
- 1 deciliter tej
- 3 dekagramm élesztő
Szirup
- 2 deciliter víz
- 200 gramm cukor
- 2 darab narancs héja
- 1 darab lime héja
- 1 darab vaníliarúd
Dekoráció
- ízlés szerint idénygyümölcs (eper, málna) pár szem
- ízlés szerint tejszínhab a tetejére
Elkészítés:
A legjobb, ha dagasztógéppel vagy kézi mixer dagasztófejével dolgozunk. Mérjük a lisztet a keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a tojást. Kezdjük el összedolgozni a géppel.
Míg a gép dolgozik, langyosítsunk meg egy kevés tejet. Morzsoljuk el benne az élesztőt, alaposan keverjük el. Adjuk a tésztához. A hozzávalókat dolgozzuk alaposan össze. Végül adjuk hozzá a vajat is, és keverjük ki. Egy lágy tésztát kell kapnunk.
A sütőformákat - a babaformákat vagy a muffinformákat - vajazzuk ki. Töltsük félig őket, majd fedjük le a tésztát és kelesszük a duplájára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A megkelt tésztát tegyük a sütőbe és 15 perc alatt süssük készre.
Míg a süti sül, készítsük el a cukormázat. Tegyük egy lábasba a vizet, a cukrot, a narancsok és a lime héját, egy vanília kikapart magját - a rúd is mehet bele - és főzzük, míg a cukor fel nem oldódik.
Mikor a babák elkészültek és kihűltek, vegyük ki azokat a formából. A szirupot szűrjük le és a babákat forgassuk meg benne. 30 másodperc egyik, 30 másik oldal - így jól megszívják magukat. A tetejüket locsoljuk meg egy kevés rummal. Kínáljuk tejszínhabbal, gyümölccsel.
Fotó: Getty Images