Szilvás pite leveles tésztából: vörösboros tölteléktől különleges
Ez a rendhagyó szilvás pite leveles tésztából készül, ami pedig igazán izgalmas benne, az a vörösborral főtt gyümölcsös töltelék.
Ha felidézem magamban a különféle francia desszerteket, több olyan is az eszembe jut, ami nem a krémes külsőségekre épít, hanem a belső varázsra. Remek példa erre a madeleine, ami már magától a sütőformától is különleges lesz, és a francia fánk, a beignet is.
Ezúttal a franciák rusztikus almás pitéjének receptjét hoztuk el, mint az ősz egyik leghangulatosabb és legfinomabb desszertjét. Nem igényel semmilyen extra hozzávalót, az ízélmény azonban így is nagyon különleges.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy 23 cm-es átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, és az aljára tegyünk sütőpapírt.
Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk 2x3 cm-es darabokra.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Ezután 2 evőkanál lisztes keveréket tegyünk át egy másik, közepes méretű tálba. Ehhez adjuk hozzá az apróra vágott almát, és keverjük össze. A keveréket tegyük félre.
Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat a barna cukorral és a kristálycukorral. A keverést végezhetjük állványos keverőgéppel is. Közepes sebességgel keverjük kb. 2-3 percig.
Ezután adjuk hozzá a rumot és a vaníliakivonatot, majd 15 másodpercig, közepes-magas fokozaton, keverjük tovább a tésztát.
A tojásos keverékhez adjuk hozzá a maradék liszt felét, és alacsony fokozaton keverjük addig, amíg össze nem áll. Ezt követően adjuk hozzá az olvasztott, langyos vajat, és ismét keverjük össze. Végül mehet bele a maradék liszt, amivel szintén addig keverjük, amíg szép, homogén tésztát kapunk.
A kész masszába öntsük bele a lisztbe mártott almadarabokat. Keverjük össze, majd a kész almás keveréket öntsük bele az előkészített tortaformába.
Oszlassuk el szépen, egyenletesen, végül hintsük meg 1 evőkanál kristálycukorral. Előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt süssük készre.
Ha már szép aranybarna a tészta, és a fogpiszkálótesztet is elvégeztük, vegyük ki a sütőből, és rácsra téve hagyjuk kb. 10 percig hűlni.
Óvatosan vegyük ki a tortaformából, tegyük egy tányérra vagy tortatálra, ízlés szerint hintsük meg porcukorral, és már szeletelhetjük is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu