Rusztikus almás pite: ahogy egy igazi francia cukrászdában készítik

3
Nyomtatás
francia-almaspite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nincs két egyforma almás pite, ezt minden francia cukrász tudja. Ahogyan azt is, hogy egy almás pite a maga puritán egyszerűségében is lehet nagyszerű, és most azt is eláruljuk, hogy hogyan!

Ha felidézem magamban a különféle francia desszerteket, több olyan is az eszembe jut, ami nem a krémes külsőségekre épít, hanem a belső varázsra. Remek példa erre a madeleine, ami már magától a sütőformától is különleges lesz, és a francia fánk, a beignet is.

Ezúttal a franciák rusztikus almás pitéjének receptjét hoztuk el, mint az ősz egyik leghangulatosabb és legfinomabb desszertjét. Nem igényel semmilyen extra hozzávalót, az ízélmény azonban így is nagyon különleges.

Rusztikus almás pite

francia-almaspite

Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához

  • 140 g búzaliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 0.5 tk.
  • 2 db alma
  • 2 db tojás
  • 60 g barna cukor
  • 140 g kristálycukor
  • 60 ml barna rum
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 110 g sótlan vaj
  • a tálaláshoz porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy 23 cm-es átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, és az aljára tegyünk sütőpapírt.

Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk 2x3 cm-es darabokra.

Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.

Ezután 2 evőkanál lisztes keveréket tegyünk át egy másik, közepes méretű tálba. Ehhez adjuk hozzá az apróra vágott almát, és keverjük össze. A keveréket tegyük félre.

Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat a barna cukorral és a kristálycukorral. A keverést végezhetjük állványos keverőgéppel is. Közepes sebességgel keverjük kb. 2-3 percig.

Ezután adjuk hozzá a rumot és a vaníliakivonatot, majd 15 másodpercig, közepes-magas fokozaton, keverjük tovább a tésztát.

A tojásos keverékhez adjuk hozzá a maradék liszt felét, és alacsony fokozaton keverjük addig, amíg össze nem áll. Ezt követően adjuk hozzá az olvasztott, langyos vajat, és ismét keverjük össze. Végül mehet bele a maradék liszt, amivel szintén addig keverjük, amíg szép, homogén tésztát kapunk.

A kész masszába öntsük bele a lisztbe mártott almadarabokat. Keverjük össze, majd a kész almás keveréket öntsük bele az előkészített tortaformába.

Oszlassuk el szépen, egyenletesen, végül hintsük meg 1 evőkanál kristálycukorral. Előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt süssük készre.

Ha már szép aranybarna a tészta, és a fogpiszkálótesztet is elvégeztük, vegyük ki a sütőből, és rácsra téve hagyjuk kb. 10 percig hűlni.

Óvatosan vegyük ki a tortaformából, tegyük egy tányérra vagy tortatálra, ízlés szerint hintsük meg porcukorral, és már szeletelhetjük is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon