Ilyen lesz a rizs hagyományos iráni módszerrel: sáfránytól illatos és ropogós kéreg sül köré
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mióta láttam, ahogy Samin Nosrat kiborítja a lábosból ezt az aranyszínűre sült rizst, azóta szeretném kipróbálni.
Mióta a Só, zsír, sav, hő című sorozatban Samin megmutatta, hogyan süti anyukájával a rizst, óriási hype lett ebből a voltaképpen elképesztően egyszerű ételből. Minden neves és kevésbé neves szakács ilyet készít, videókkal árasztják el a közösségi médiát a nagy pillanatról, mikor a megsült rizst a tálra borítják.
Az első vonzereje ennek az ételnek nyilvánvalóan a látvány, engem mégis sokkal jobban megragadott az, ahogy Samin mesélt arról, hogy számára ez az étel a gyerekkor, szertartásával, ízével együtt. Mindenkinek van ilyenje, legyen az egy tejbegríz vagy krumplifőzelék, mindegy.
Ez tulajdonképpen egy rizs, ami köré vastag, ropogós réteg sül. Egy trükk, amivel más, sokkal finomabb és izgalmasabb lesz a sima köret. Még akkor is érdemes kipróbálni, ha nem sikerül egyben kiborítani, ez állítólag a legtapasztaltabbakkal is megesik.
Sáfrányos, kérgesre sült rizs
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm basmati rizs
- 2 evőkanál joghurt
- 2 evőkanál vaj
- só
- 3 evőkanál olaj
- 0.5 teáskanál sáfrányos szeklice
Elkészítés:
Két liter vizet felforralunk egy nagy lábosban. A sáfrányt áztassuk be fél deci vízbe, tegyük félre.
A rizst szűrőbe tesszük és átmossuk, egészen addig, míg a víz, ami átfolyik rajta, tiszta lesz.
A felforrt vizet erősen sózzuk, szórjuk bele a rizst, és olykor megkeverve főzzük 5 percig. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel.
Egy nagy bögrényi rizst tegyünk egy kis tálba, keverjük el a joghurttal.
Fogjunk egy nagy, nehéz tapadásmentes serpenyőt vagy edényt, majd olvasszuk fel a vajat és az olajat. Terítsük az aljára a joghurtos rizst egyenletesen, majd halmozzuk rá a maradékot. A fakanál nyelével fúrjunk lukakat a rizsbe, ennek helyére locsoljuk a sáfrányos vizet. 8 percig pirítsuk az egészet közepes lángon, majd váltsunk a lehető legalacsonyabbra, fedjük le a fazekat egy konyharuhába bugyolált fedővel, és hagyjuk párolódni további 45 percig.
Amikor kész, óvatosan lazítsuk fel az edény oldalán a megpirult rizst és borítsuk tányérra.
Fotók: Ács Bori/Sóbors