Pikáns sajtkrémleves ropogós baconkockákkal: jó forrón a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mivel is lehetne kedveskedni egy igazi sajtimádónak? Lepd meg ízletes sajtkrémlevessel!
A legnagyobb sajtimádók a hét minden napján képesek sajtot majszolni, amit a leggyakrabban szendvicsekbe pakolva, salátákra és tésztákra szórva vagy rántva szoktak falatozni. Ezek az isteni fogások egy idő után unalmasak lehetnek, ilyenkor muszáj valamilyen különlegességgel előrukkolni.
Mikor először kanalaztam a sűrű és ízes levest, azonnal elvarázsolt, igaz, azóta a receptet már átdolgoztam. Az első találkozásunkkor házi készítésű levesgyöngy bújt meg a krémes csoda tetején, én azonban úgy gondoltam, baconnel még finomabb lesz. Nem tévedtem, de azért érdemes krutonnal is kipróbálni, ha pedig van kéznél egy kis metélőhagyma vagy újhagyma, bátran használd a tálalásnál.
A krémes, forró, sűrű leves - főleg, ha pirított baconnel és friss zöldekkel is feldobod - az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Sajtkrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dekagramm trappista sajt
- 15 dekagramm füstölt sajt
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2 deciliter tejszín
- 2 darab tojássárgája
- só és bors ízlés szerint
- 4 deciliter zöldség- vagy csirkealaplé
- 8 szelet bacon
Elkészítés:
A sajtokat reszeljük le.
A szalonnaszeleteket saját zsírjukon, mindkét oldalán süssük pirosra, a ropogós szeleteket vágjuk kockára.
Az alaplevet forraljuk fel, ha nincs kéznél, használjunk vizet és házi ételízesítő kockából 1-2 darabot. Amikor felforrt, tegyük bele a reszelt sajtokat, sózzuk, borsozzuk és a szerecsendiót is adjuk a leveshez, lassú lángon folyamatosan kevergessük addig, amíg a sajt teljesen elolvad, besűríti a levest - ez körülbelül 5-8 percig tart. Ezután vegyük le a tűzhelyről a levest.
A tejszínt a tojások sárgájával keverjük ki, majd tegyünk hozzá pár merőkanállal a forró levesből és alaposan keverjük egybe.
A levest tegyük vissza a tűzhelyre, csorgassuk bele a tejszínes keveréket, forraljuk egybe, majd vegyük le a tűzhelyről.
Tálalásnál a bacont szórjuk a levesre, mellé metélőhagyma vagy újhagyma is kerülhet.
Fotó: Getty Images