
Laktató, darált hússal töltött karfiol: a sütőben érnek össze az ízek
A szemet gyönyörködtető fogás nem a megszokott módon készül, de ez ne rémisszen meg, mert a végeredmény csodálatos lesz!
A karfiolos egytál nagyon egyszerűen összedobható, kezdőknek is sikerülni fog! Tökéletes húsmentes vacsora, de ha szeretnéd, köretként is kínálhatod. Sőt tésztával is érdemes egybeforgatni, úgy még bőségesebb.
Ha utóbbi elképzelés befészkelte magát a gondolataidba, akkor az előfőzött karfiolt keverd egybe a főtt tésztával, majd így tedd hőálló edénybe és add hozzá a mártást és a sajtot. Így igazán ízletes, tartalmas étel kerül az asztalra.
A sajtmártás készítése is bőven rejt magában lehetőségeket. A pikáns ízvilág kedvéért mehet hozzá Cayenne-bors vagy füstölt paprika. A sajtokat keverni is lehet, érdemes füstölt sajtot főzni a szószba, úgy sokkal ízletesebb a karfiolos étel.
A karfiolt szedjük rózsáira, majd folyó víz alatt mossuk át. Ezután forrásban lévő vízben főzzük 8-12 percig, majd szűrjük le.
A karfiolrózsákat sorakoztassuk tepsire.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Ezután apránként adjuk hozzá a tejet és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Amikor a mártás kezd sűrűvé válni, akkor adjuk hozzá a reszelt sajt felét.
Az elkészült mártást öntsük a karfiolra.
A maradék sajtot szórjuk a karfiolra, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-35 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu