Sajtos besamelmártással töltött krumpli: vajon sült kelbimbó koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon jól passzol a picit roppanós, pirult zöldség a selymes sajtmártáshoz és a puhára sült krumplihoz.
Rengetegféle töltöttkrumpli-recept kering az interneten, de az örök kedvenc a sajttal töltött verzió. A krémes sajtszósz alapja egy selymes besamelmártás, amelybe fokhagyma, fűszerpaprika és rengeteg cheddar kerül. Azért, hogy a puhára sült krumpli és a szósz mellett roppanós elem is megjelenjen a tányéron, vajban sült kelbimbó kerül a tetejére, de akár brokkolirózsával is el lehet készíteni.
Fontos, hogy a kelbimbót tényleg ne főzd szét - elég neki 2-3 perc a lobogó vízben, a vajon pirítás pedig már csak egy kis színt és plusz ízt ad neki, akkor jó, ha a belseje még picit roppanós.
Amíg a krumpli megsül a sütőben, annyi idő alatt bőven elkészül a sajtmártás és a kelbimbó is, úgyhogy viszonylag gyorsan tálalható a fogás.
Sajtmártással töltött krumpli
Hozzávalók 4 darabhoz
Krumpli:
- 4 nagy darab krumpli
- 2 teáskanál olaj
- ízlés szerint só
Sajtos besamel:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 250 milliliter tej
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 teáskanál fokhagymapor
- 0.25 teáskanál fűszerpaprika
- 10 dekagramm cheddar sajt
- 8 darab kelbimbó
- vaj (sütéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A megmosott, megszárított krumplikat tegyük a tepsire. Kenjük le őket olajjal, majd sózzuk. Egy villával szurkáljuk meg a tetejüket 3-4 helyen, majd toljuk a krumplikat a sütőbe 1 órára, vagy míg a villa könnyedén bele nem megy a zöldség húsába.
Amíg sül a krumpli, egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat. Szórjuk rá a lisztet, keverjük alaposan össze. Óvatosan, kisebb adagokban öntsük hozzá a tejet. Folyamatosan kevergetve melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fokhagymaport és a fűszerpaprikát. Főzzük nagyjából még 5 percig, míg be nem sűrűsödik. Keverjük bele a cheddar sajtot.
Közben a kelbimbót dobjuk forrásban lévő sós vízbe 2-3 percre, majd szűrjük le. Vágjuk őket félbe, majd a vágott felükkel lefelé pirítsuk meg őket 1 evőkanál vajon egy serpenyőben pár perc alatt. Ha szép aranybarna a vágott felük, fordítsuk meg őket, a másik felüket is pirítsuk picit.
A krumplik tetejét vágjuk le egy éles kés segítségével, majd kanalazzunk ki a húsukból 2 evőkanálnyit. Töltsük a helyére a sajtmártást, majd szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük a tetejére a sült kelbimbót. A kalapját és a kikanalazott krumplit is visszatehetjük rá, ha szeretnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors