Alakbarát cukkinipogácsa quinoával és sajttal dúsítva: mártogatóssal lesz a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csupa egészséges hozzávalóból készül ez a fasírt, amit a fogyókúrádba is beilleszthetsz.
Kis fasírt- vagy zöldségpogácsákat bármiből összedobhatsz, és attól függően, hogy mivel dúsítod, egészséges, sőt a fogyókúrádba beilleszthető alternatívákat is készíthetsz. Mostanában az egyik legfelkapottabb hüvelyes, amiből isteni zöldségfasírt készül, a vörös lencse, amely nemcsak egészséges, de egyáltalán nem olyan macerás az elkészítése, mint a barna társának, hiszen áztatni sem kell. Érdemes intenzíven fűszerezni, az olyan keleti fűszerek, mint a római kömény, tökéletesen illenek hozzá.
Ha húst is ennél, akkor töltsd meg darált húsos keverékkel a cukkinit, és csak süsd meg. Ez is nagyon egészséges és alakbarát fogás.
A cukkini egy nagyon semleges ízű zöldség, minden fűszerezés jól áll neki. Fasírtalapanyagnak is tökéletes, de ahhoz, hogy ne essen szét, használj kötőanyagnak quinoát, ami egy szuperegészséges, alacsony kalóriatartalmú komplex szénhidrátforrás. Fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag mag, ráadásul nagyon gyorsan és egyszerűen elkészítheted, és utána már csak össze kell keverni a többi hozzávalóval.
Sajtos cukkinipogácsa quinoával
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab cukkini
- 1 kávéskanál só
- 250 milliliter víz
- 70 gramm quinoa
- 1 darab tojás
- 3 darab fokhagyma
- 1 kávéskanál oregánó (őrölt)
- 60 gramm parmezán (reszelt)
- 120 gramm pankomorzsa vagy zsemlemorzsa
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, reszeljük le, majd tegyük egy szűrőbe, sózzuk le. Hagyjuk 10 percet állni, majd tegyük egy papírtörlőre.
Egy kisebb lábasban keverjük össze a quinoát és a vizet, és forraljuk fel. Ha forr, vegyük le a hőmérsékletet, takarjuk le, és főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, kicsit forgassuk át egy villával, és letakarva hagyjuk állni 10 percet.
A cukkinit tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a megfőtt quinoát, a tojást, az összenyomott fokhagymát, az oregánót, a parmezánt és a zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk, és jó alaposan forgassuk össze. Formázzunk belőle kis pogácsákat, kicsit lapogassuk le.
Egy serpenyőben forrósítsunk kevés olajat. Süssük a pogácsákat aranybarnára, nagyjából 4 percig mindkét oldalukat. Tegyük őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassa róluk.
Joghurtos mártogatóssal kínáljuk.
Fotó: Getty Images