Pihe-puha cukkinis kenyér: joghurttól omlós a tészta
A cukkinis kenyér csodafinom harapnivaló. A massza egyszerűen készül, nagyon puha, és kedvedre játszhatsz a fűszerezésével.
Nagyon sajtos és nagyon krémes ez a cukkinis rakottas: a zöldség mellé sok-sok tejföl és mozzarella kerül, de rizst is kevertünk bele, hogy tartalmasabb legyen. Köretként nagyjából 8 főnek elegendő az alábbi adag, de ha könnyed ebédként kínálnád, inkább 6 fővel számolj.
Az elkészítése nagyon egyszerű, úgyhogy bátran állj neki kezdőként is. Mivel a cukkininek viszonylag semleges az íze, bátran fűszerezheted: mi most snidlinggel tettük izgalmasabbá, de másféle zöldfűszert vagy fűszerkeveréket is adhatsz hozzá.
A tejföllel és a sajttal ne spórolj, azoktól lesz isteni krémes: utóbbiból goudával és mozzarellával is dolgozhatsz, de ha karakteresebb irányba vinnéd, cheddarral süsd össze.
A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, tegyük félre.
A cukkinit reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd szórjunk rá 1 tk. sót. Hagyjuk állni 10 percig, majd alaposan nyomkodjuk ki.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit.
Míg pihen a cukkini, a tejföl kétharmadába keverjük bele a sütőport, tegyük félre.
A kinyomkodott cukkinihez adjuk hozzá a tojásokat és a tejfölös keveréket, forgassuk egybe. Adjuk hozzá a rizst, a reszelt sajt kétharmadát, a snidlinget, forgassuk össze. Kóstoljuk meg, sózzuk ízlés szerint.
Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, kenjük a tetejére a maradék tejfölt. Szórjuk rá a maradék sajtot, majd toljuk a sütőbe kb. 40 percre. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu