Karfiolos, sajtos tészta sütőben sütve: nem hiányzik belőle a hús

krtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ínycsiklandó tepsis fogás, amelyből egyáltalán nem hiányzik a hús, de ha szeretnéd, sok mindennel feldobhatod a sajtos-karfiolos rakott tésztát.

A tésztás ételek tárháza végtelen, akár mindennap másmilyet főzhetsz, rengeteg lehetőség közül válogathatsz. Az alábbi receptet a vegetáriánusok imádni fogják, de a húsevők is biztosan megkedvelik. 

A csőben sült karfiol mennyei fogás, ez az étel is jó pár variációban elkészíthető, tovább lehet álmodni. Mi tagadás, szeretem a rakott ételeket, úgyhogy ez a krémes, sajtban gazdag karfiolos rakott tészta is hatalmas kedvencem lett. Mikor először készítettem, a karfiolt rózsáira szedve, forrásban lévő vízben harapósra főztem, a második kísérletnél nyersen forgattam a tésztához. Mindkét technika működik, ha szorít az idő, akkor utóbbit alkalmazd, a sütőben is megpuhul a zöldség.

Formáld kedvedre a receptet

Ebből a rakottasból egyáltalán nem hiányzik a hús, persze, aki szeretné, sonkával, baconnel vagy kolbásszal dúsíthatja. Persze nem csak húsfélével lehet gazdagítani a már amúgy is laktató tepsis ételt, érdemes a színekkel is játszani. Karfiol helyett egy rész brokkolit is használhatsz, de 1-2 darab vékonyra szeletelt sárgarépát is a tésztához keverhetsz. Fűszerek közül a só és bors az alap, de ha karakteresebbre vennéd, friss kakukkfűvel és késhegynyi szerecsendióval tedd izgalmasabbá. 

Sajtos-karfiolos rakott tészta

krtct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dekagramm tészta
  • 1 fej karfiol (nagyobb)
  • 250 milliliter tej
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 230 milliliter főzőtejszín
  • só és bors ízlés szerint
  • 10 dekagramm cheddar sajt
  • 10 dekagramm mozzarella
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint, majd szűrjük le és tegyük félre.

A tejet és a kukoricakeményítőt keverjük össze, utána a tejszínt és a fűszereket is adjuk hozzá.

A karfiolt szedjük rózsáira.

A sajtokat reszeljük le.

Vegyünk elő egy nagy tálat, akár egy jénait, öntsük bele a tejes keveréket, forgassuk hozzá a főtt tésztát és a karfiolrózsákat, valamint a reszelt cheddar sajtot.

Ha jénaiban kevertük össze az alapanyagokat, akkor maradhat abban minden, ha nem, hőálló edénybe vagy tepsibe öntsük a karfiolos tésztát.

A tészta tetejére szórjuk rá a mozzarellát.

Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük