A 7 legjobb, villámgyors olasz tésztareceptünk: ezeket főzd, ha tényleg csak 10 perced van

amatriciana2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezek a tészták tényleg tíz perc alatt készülnek el, és nem azért, mert készterméket használunk hozzájuk, hanem mert valóban egyszerűek.

A "pasta pronto" fogalma minden kezdő és időhiányos szakács legnagyobb segítsége. Gyorsan, friss alapanyagokból, finomat - a gyors pedig itt tényleg azt jelenti, hogy mialatt a víz felforr és a tészta kifő, elkészül a szósz is.

Az olasz konyhában az egyszerű ételek a legzseniálisabbak, márpedig ez a vonal nagyon jellemző Itália gasztronómiájára. A gyors és az egyszerű ezekben az esetekben legkevésbé sem jelent hanyagot, kevéssé izgalmasat vagy esetleg nem jó minőségűt, sőt. Ezek mind nagyon-nagyon jó, laktató és különleges ételek, amelyek beillenek egy könnyű ebédnek, bár az olaszoknál csupán "első ételeknek" számítanak egy sokfogásos lakoma felvonásaként.

tíszta

Ezek a tésztaételek egyszerűek, de éppen ezért nagyon szigorú szabályok vonatkoznak rájuk. Fontos, hogy minden alapanyag nagyon jó minőségű legyen. A tésztát nagyon sok, bő, forró, lobogó vízben kell főzni addig a mágikus pillanatig, amíg éppen "al dente", ügyetlen magyar fordításban fogkemény nem lesz - akkor rögtön leszűrni, azonmód összeforgatni a szósszal és melegen tálalni. Ezek a tészták nem viselik jól a várakozást vagy az újramelegítést, élvezhetetlenné válnak, ha kihűltek.

A paradicsomos

Még mindig hallok olyanokról, akik képesek ketchupot nyomni a spagettire, innen kérem őket, hogy próbálják ki inkább ezt a hiperegyszerű receptet. A paradicsomos spagetti nyáron a finom, szezonját élő paradicsomtól, télen, tavasszal pedig a legjobb minőségű konzervtől lesz igazán finom. Friss bazsalikommal az igazi!

vajas paradicsomszósz cikkhez

Carbonara

Olyan a tejszín a carbonarának, mint a ketchup a paradicsomos spagettinek, ne tedd ezt vele. A valódi carbonarához csak szalonna, tojás és parmezán kell, a tojást pedig a forró tészta teszi éppen krémesen lággyá. A receptet Zsófi egyenesen az olaszoktól hozta.

carbonara

Ősi morzsás recept

A legjobb, legegyszerűbb tésztareceptek mind nagyon régiek is, igaz ez arra a spagettire is, amelyre maradék kenyérből kell ropogós, aszalt paradicsomtól és fokhagymától illatos morzsát szórni. A tészta lágy, a morzsa ropog, az egész éppen tökéletes együtt.

morzsás

Nagyon mérges

A penne all'arrabbiata ma már szinte minden étteremben kapható itthon, de valamiért nem mernek igazán bevállalósan csípősek lenni. Az olaszok chilije, a peperoncino pedig igazán erős tud lenni, ami nagyon jól megy a paradicsomhoz: ebben a receptben egy szép, nagy kanál mascarponéval lágyítottuk a kapszaicin-sokkot. 

arrabiata

Fokhagyma és chili

Ebben a tésztában nemcsak a gyorsaság a zseniális, hanem az is, hogy még a boltba se kell hozzá lemenni, kifosztott hűtővel is el lehet készíteni. Számunkra ez a tökéletes egyedül, otthonról dolgozó napok ebédje, mivel a rengeteg fokhagyma elfogyasztása után nem baj, ha senki nem tartózkodik körülöttünk.

29871289 6d31837492cafae3ea8038c9d82cb344 wm

A szalonnás

Azt hinnénk, csak mi tudunk bőkezűen bánni a szalonnával, pedig már a második olyan tészta szerepel ebben a listában, ahol fontos ez a nemzetközi szinten kedvelt alapanyag. Az all'amatriciana szalonnával készül és paradicsommal, valamint egy, a spagettinél vastagabb bucatini nevű tésztával. A szalonna és a paradicsom elképesztően jók együtt, a zsír kiváló ízfokozó, ráadásul az egész kap egy füstös löketet és egy krémesebb állagot is. 

amatriciana

A spenótos

A spenót nemcsak főzelékbe kerülhet, hanem tésztaszósz is válhat belőle egy kis krémes ricotta segítségével. Az a gyerek is megszereti így a spenótot, aki a menzán ódzkodik tőle.

spenotos ricottas teszta kicsi

Fotók: Ács Bori/Sóbors, Getty Images

Ezt is szeretjük