Ropogós sós keksz rengeteg sajttal sütve – Dobozba téve sokáig eláll
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Bármilyen fűszerrel feldobhatod a sajtos keksz alapreceptjét, a magyaros és az izgalmasabb fűszerezés is jól áll neki.
Nem csak a partikon, vendégségben is hiánycikk a sós nassolnivaló, sőt otthon is valahogy kevesebbet sütünk belőle. Pedig ugyanúgy létjogosultsága van, mint az édességeknek, ráadásul a sós rágcsákat akár még mártogatósokhoz is eheted. Talán a legnépszerűbb a sós nasik közül a sajtos rúd, amelyből tényleg nem lehet eleget gyúrni és sütni. Mindenkinek van egy tuti receptje, mi ezt ajánljuk. Ennek létezik egy rostdúsabb változata is, amely zabpehellyel készül.
A sajtos rúd alternatívája ez a sajtos keksz, amelybe sütőpor sem kell, csak jó sok reszelt sajt és ízlés szerint fűszerek és magok. Ebbe most pirospaprika és lenmag is került, de nagyon jól működik zöldfűszerekkel és szezámmaggal is. A keksz vastagságán múlik, hogy mennyire lesz ropogós, ízlésed szerint szeleteld a rudat.
Sajtos-sós keksz
Hozzávalók 20 adaghoz
- 150 gramm liszt
- 100 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 1 teáskanál só
- 200 gramm sajt (reszelt)
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint lenmag
- 100 gramm vaj (puha)
- 1 darab tojássárgája
- 3 evőkanál tejföl
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a liszteket, a sót, a reszelt sajtot, a pirospaprikát és a lenmagot. (A pirospaprika és a lenmag helyett mehet bele zöldfűszer vagy lenmag is.) Gyúrjuk hozzá a puha vajat, adjuk hozzá a tojást, és kanalazzuk bele a tejfölt. A tészta ne legyen ragacsos.
Formázzunk belőle tetszőleges vastagságú rudakat, csomagoljuk be folpackba, és tegyük a hűtőbe pihenni legalább egy órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vegyük ki a tésztát és szeleteljük fel. A vastagsága tetszőleges, de ne legyen túl vastag.
Süssük 13-14 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. Vigyázzunk, főleg, ha vékony, hogy ne égjen meg.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors