Rostgazdag, zabpelyhes sós rúd: krémsajttól lesz puha a tésztája

zabpelyhes rúd cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nassolnivaló is lehet egészséges, csak válassz hozzá megfelelő alapanyagot, például zabpelyhet.

A sajtos rúd az örök kedvenc, a sztár, nem csak vendégségben, egy sima otthonülős délután is. Konkrétan abbahagyhatatlan, annyira finom, de sajnos, mint minden nassolnivaló, ez sem diétás, így igyekezned kell visszafogni magad.

A lényeg, hogy jó sok sajt és zsiradék legyen a tésztájában, akkor biztosan omlós és puha marad. Ez egy egyszerű sajtos változat, amely élesztővel készül. Ha nincs ennyi időd, akkor készítheted leveles tésztából is egy kis baconnel csavarva

Most pedig egy igazán egészséges változatot is kipróbálhatsz, csak annyit kell tenned, hogy a sima lisztet zabpehelyre cseréled. Azért ilyenkor sem kell túlzásba esni, de mindenképpen rostdúsabb, egészségesebb változatot kapsz. A sajtot most se felejtsd ki belőle, úgy lesz puha és omlós a tésztája. 

Zabpelyhes sós rúd

zabpelyhes rúd recept

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 300 gramm zabpehely (apró szemű)
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 200 gramm reszelt sajt (gouda)
  • 1.5 evőkanál tejföl
  • 50 gramm krémsajt (natúr)
  • 150 gramm vaj
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • ízlés szerint magok (tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A zabpelyhet daráljuk le. Nem kell teljesen lisztállagúnak lennie, maradhatnak benne darabok is. Szórjuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a sót, a sütőport, a reszelt sajtot, a tejfölt, a krémsajtot és a puha vajat, majd gyúrjuk össze egy gombóccá. A tésztát tegyük egy órára pihenni a hűtőszekrénybe. 

Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki (ne túl vékonyra), majd vágjuk szélesebb csíkokra. A tojást verjük fel egy kisebb tálban.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. 

A rudakat fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg a felvert tojással. Szórjuk meg magvakkal, majd toljuk a sütőbe, és süssük 20 percig. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük