Sűrű, krémes sajtszószban sült karfiol és brokkoli – Laktató köret vagy könnyed főétel

sajtszószoskarfiol2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aki eddig nem szerette a brokkolit vagy a karfiolt, próbálja ki ezt a receptet, garantált lesz vele a siker, főleg a sajtrajongók körében.

Picit különleges, mégis nagyon egyszerű ez a tepsis fogás, igényel egy kis előkészületet, de villámgyorsan és kevés munkával készül. Csak brokkoliból vagy karfiolból is elkészíthető, de szerintem sokkal izgalmasabb vegyesen, a két zöldség íze eltérő, állagukban mégis ugyanolyanok, tökéletesen kiegészítik egymást. 

Érdemes a zöldségeket előfőzni, a hagymát pedig megdinsztelni, nincs annál rosszabb, mikor egy krémes, szaftos fogásban ropog a hagymadarab.

A sajtszósz alapját cheddar képezi, ez a karakteres sajt nem nagyon igényel fűszereket maga mellé, most mégis egy kis mustártól és füstölt paprikától lett pikánsabb. A sűrítés keményítővel történt, de lisztes besamelbe is kerülhet a sajt, illetve, ha tej helyett tejszínt használunk, magától is besűrűsödik a szósz.

Sajtszószban sült brokkoli és karfiol

sajtszószoskarfiol

Hozzávalók 6 személyre

Alaphoz:

  • 500 gramm brokkolirózsa
  • 500 gramm karfiolrózsa
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors

Sajtszószhoz:

  • 150 gramm cheddar sajt
  • 1 evőkanál keményítő
  • 350 milliliter tej
  • 0.5 teáskanál dijoni mustár
  • 0.5 teáskanál füstölt paprika
  • 50 gramm mozzarella
Recept idők

Elkészítés:

A karfiol- és brokkolirózsákat dobjuk forrásban lévő sós vízbe, majd kb. 4 percig főzzük őket, míg picit megpuhulnak, de azért még roppanós az állaguk. Szűrjük le, tegyük félre.

Készítsünk elő egy jénait vagy sütőtálat, locsoljunk az aljára egy kis olívaolajat, tegyük félre.

A hagymát vágjuk félbe, majd vékony szeletekre, a fokhagymát zúzzuk össze. Kb. 2 evőkanál olívaolajon kezdjük el dinsztelni a vöröshagymát, majd mikor már puha, keverjük hozzá a fokhagymát is. 1 percig pirítsuk, majd borítsuk hozzá a karfiolt és a brokkolit. Sózzuk, borsozzuk, majd pár percig hagyjuk a tűzön, míg enyhén meg nem pirul a zöldség.

Húzzuk le a tűzről, majd öntsük a zöldségeket az előkészített jénaiba/tálba. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A sajtokat reszeljük le. A tejet, a reszelt cheddart, a keményítőt, a mustárt és a paprikát melegítsük össze egy kis lábasban, míg a sajt el nem olvad és a szósz be nem sűrűsödik. Közben folyamatosan kevergessük.

Öntsük a szószt az előkészített zöldségekre, alaposan keverjük velük össze. A tetejére szórjunk reszelt mozzarellát. 

Toljuk a sütőbe, majd kb. 20 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz. Rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük