Mézzel és zöldfűszerekkel pirult sütőtök: egyszerűen készül és isteni finom
Tombol a sütőtökszezon. Az őszi, téli csemegét nem lehet megunni, az egyik legjobb elkészítési módja, ha sütőbe tolva pirul.
Az őszi, téli szezon legnagyobb slágere a sütőtök, melyből tengernyi ízletes étel alkotható meg. A leggyakrabban sütőbe tolva készítik, így nagyon finom, és egyszerű az elkészítése is. De ha már sült tök, akkor töltve is érdemes kipróbálni, egyszerűen fantasztikus!
A sütőtöknek sokféle töltelék jól áll. Ha húspárti vagy, akkor bolognai raguval is gazdagíthatod, ha viszont elvagy hús nélkül, akkor jó sok sajttal és spenóttal próbáld ki. A sajttól, krémsajttól és a tejszíntől elképesztően krémes a töltelék, ízben pedig a fokhagyma uralkodik. Mutatós, finom, és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni.
A hűvös napokon érdemes tervbe venni, és kipróbálni a töltött tököt, mert már az illata is elvarázsol!
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A sütőtököt alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Ezután vágjuk hosszában ketté, a magokat kanalazzuk ki.
A félbevágott tököket helyezzük tepsire, majd toljuk az előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Míg a tök pirul, készítsük el a tölteléket. Az alaposan megmosott spenótot kevés olajon fonnyasszuk meg, közben sóval, borssal és fokhagymával ízesítsük. Ezután keverjük hozzá a tejszínt, krémsajtot és a reszelt sajt felét.
A tököt vegyük ki a sütőből, majd kanalazzuk bele a tölteléket, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. Ezután toljuk vissza a sütőbe 10-15 percre, míg a sajt szépen megolvad.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu