
Sűrű, krémes tejszínes spenót: sajttal gazdagítva készül

Adj egy új esélyt a spenótnak, próbáld ki tejszínnel és sajttal összefőzve, mennyei lesz, még a gyerekek is szeretni fogják.
Ha eddig nem kedvelted a spenótfőzeléket, próbáld ki ezt a nagyon krémes, tejszínes verziót. Ehhez mindenképp leveles spenótot használj, lehet az mirelit, friss, de bébi is. Ha előbbivel dolgozol, olvaszd ki felhasználás előtt, és alaposan nyomkodd ki belőle a nedvességet.
Mivel viszonylag kevés tejszínnel készül a spenót, ráadásul sajt is kerül a szószba, nincs szükség semmilyen más sűrítőanyagra, se lisztre, se keményítőre, a megolvadt sajtok sűrítik. Éppen ezért rögtön, melegen kínáld a spenótot, míg a sajtok még krémesek, nem kötnek meg.
A fűszerezést nem kell túlgondolni: a spenót párja a fokhagyma, azt semmiképp ne hagyd ki belőle, a tejszín mellől pedig nem hiányozhat a szerecsendió, azzal lesz igazán finom.
Tejszínes spenót

Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek vaj
- 0.5 fej fehér hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 gramm krémsajt
- 130 ml tejszín (zsíros)
- ízlés szerint só, bors
- 1 csipet szerecsendió
- 25 g parmezán
- 60 g mozzarella
- 500 g leveles spenót (mirelit)
Elkészítés:
A spenótot olvasszuk ki, majd nyomkodjunk ki belőle minden nedvességet. Ha szükséges, vágjuk kis darabokra.
A hagymákat pucoljuk meg. A fehéret vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban olvasszuk meg a vajat. Dobjuk rá a fehér hagymát, dinszteljük addig, míg átlátszó nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd fél perc után a krémsajtot is, várjuk meg, míg elolvad. Ekkor öntsük fel a tejszínnel, majd adjuk hozzá a sót, borsot, szerecsendiót. Alacsony lángon főzzük 2 percig, majd keverjük bele a parmezán és a mozzarella sajtot. Várjuk meg, míg elolvadnak, majd forgassuk bele a spenótot.
Melegítsünk mindent össze, ha szükséges, sózzuk még meg. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!