
Mézzel és zöldfűszerekkel pirult sütőtök: egyszerűen készül és isteni finom

Tombol a sütőtökszezon. Az őszi, téli csemegét nem lehet megunni, az egyik legjobb elkészítési módja, ha sütőbe tolva pirul.
A sült sütőtök egyszerű, mégis nagyszerű finomság. Hagyományosan csak só, bors és kevés olaj, esetleg méz kerül a zöldségre, így pirul készre. Érdemes azonban játszani a fűszerezéssel, jól áll a pikáns aroma a töknek. Akár még füstölt paprika, reszelt gyömbér vagy kakukkfű is kerülhet rá. Arra azonban figyelj, hogy ne vidd túlzásba az ízesítést, mert jóból is megárt a sok.
Vásárlásnál erre figyelj
Mindig hibátlan felületű, kemény sütőtököt válassz. Vásárlásnál ütögesd meg, ha kongó hangot ad, akkor jó. A sütőtök előkészítésénél a héját és a magokat távolítsd el. Egyedül a hokkaidótök nem igényel hámozást, csak alaposan mosd meg, mielőtt feldarabolnád. A sütőtök kikapart magját ne dobd ki, fűszerekkel egybeforgatva süsd meg. Nasinak tökéletes lesz, de salátába keverve vagy krémleves tetejére szórva is kipróbálhatod.
Mézzel és zöldfűszerekkel pirult sütőtök

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab sütőtök
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál chilipehely
- só ízlés szerint
- 1 kanál méz
- kevés olívaolaj
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180-200 fokosra.
A sütőtököt mossuk meg, daraboljuk fel tetszés szerint, majd tegyük keverőtálba.
A reszelt fokhagymát, rozmaringot, chilipelyhet, sót, mézet és olívaolajat (4-5 evőkanál) adjuk a sütőtökszeletekhez, és forgassuk egybe.
A sütőtökszeleteket fektessük sütőpapírral borított tepsire, majd toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük puhára 35-45 perc alatt. (A tök sütési ideje függ a méretétől, tanácsos villával ellenőrizni, ha könnyedén bele tudjuk szúrni, kicsit megpirult, akkor jó.)
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!