Eddig nem kedveltük, de indiai változatban imádjuk a sárgaborsó-főzeléket

sargaborso dahl cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha valamit utálsz, próbáld meg új nézőpontból megközelíteni, még az is lehet, hogy megszereted.

Én mindig egészen jó evő gyerek voltam, különösen a főzelékeket és zöldségféléket ettem meg válogatás nélkül. Az egyetlen, ami kifogott rajtam, az a sárgaborsó volt, sűrű, ragacsos állaga, a rántástól nehéz, íztől mentes, csak sós-vegetás menzás förmedvényeknek még az emléke is rossz érzéseket kelt bennem.

Abban viszont hiszek, hogy minden életszakaszban adni kell egy új esélyt azoknak az ételeknek, amiket nem szeretünk, hátha mégis megkedveljük őket. Ez gyerekkorban százszorosan igaz, de felnőttkorban is történhetnek nagy fordulatok.

Sárgaborsó-főzelék másképp

Már azzal nagyot lendítünk a dolgon, ha lehagyjuk a rántást: a hüvelyesekből készülő főzelékfélék mind megvannak liszt nélkül, nem kell sem a lencséhez, sem a babhoz ilyesmit használnunk.

A másik a sárgaborsó semleges ízéhez készítendő támaszték. Ez az indiai konyhában csodásan megy, hiszen az pont az olyan alapanyagokkal működik jól, amelyeknek önmagukban nincs erős karakterük.

Indiai sárgaborsó dahl

sargaborso dahl kis

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 gramm sárgaborsó
  • 1 darab vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
  • 200 gramm kókusztej
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 0.5 teáskanál reszelt friss gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • ízlés szerint csili
Recept idők

Elkészítés:

A sárgaborsót beáztatjuk egy éjszakára. Ha erre nincs idő, akkor forró vízzel leöntjük, és egy órát állni hagyjuk.

Egy lábosban olajat hevítünk, megpároljuk benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, gyömbért, majd az összes többi fűszert. Fél percig kevergetjük az alapot, majd hozzáadjuk a paradicsomot, elkeverjük, és beleöntjük a beáztatott sárgaborsót az áztatólevével együtt, sózzuk. Annyi folyadék legyen rajta, amennyi éppen ellepi, így tesszük a lángra és főzzük éppen puhára. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a kókusztejet is. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük