Aszús sárgadinnye-krémleves: a nyár mézédes íze egy levesben

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekkoromban kizárólag meggyből tudtam elképzelni a levest, abból is csak a nagymamámfélét. Én azóta is úgy készítem ahogy ő, tejföllel. Iskolás koromban a menzai gyümölcslevest kóstoltam, az finoman szólva sem lett a kedvencem.

Amikor főzni kezdtem, próbálkoztam másféle gyümölcsökkel is, így született a sárgabarack-krémleves. Most pedig dinnyeszezon van, úgyhogy érdemes kísérletezni vele is. Az a csodás a gyümölcslevesekben, hogy legtöbbjüket főzés nélkül is el lehet készíteni, és ha a hozzávalókat okosan válogatjuk, nem lesz kalóriabomba.

A mézédes sárgadinnye önmagában, felkockázva, kellemesen lehűtve is isteni. Ez az a gyümölcs, amelyhez kiválóan passzolnak a sós ízek, mint például a pármai sonka

A sárgadinnye az egyik kedvenc gyümölcsöm. Sokan nem szeretik, mert elég intenzív illata van, nálunk például sokáig "tiltólistás" volt, csak légmentesen zárható dobozban tarthattam. Vagy gyorsan megettem.

Egészséges és szomjoltó

A sárgadinnye nagyon egészséges, tele van béta-karotinnal, C-vitaminnal és ásványi anyagokkal. Víztartalma magas, így melegben kiválóan hidratál. Az energiatartalma alacsony, így fogyókúrázóknak ideális, viszont szénhidráttartalma ehhez képest magas. 

A sárgadinnyék közötti különbség a belső húsban rejlik, létezik sárga és zöld húsú fajta is. A receptet az utóbbiból készítsük. Ebbe a levesbe egy kis tejszín és fehérbor is kerül, valamint, ha jó édesen szeretnénk, akkor méz is. 

Sárgadinnye-krémleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 darab sárgadinnye
  • 2 deciliter tejszín
  • 3 evőkanál méz
  • 2 deciliter fehérbor (aszú)
  • 4 darab mentalevél (díszítésnek)
Recept idők

Elkészítés:

A dinnyét vágjuk félbe, magozzuk ki. Az egyik feléből karalábévájóval vágjunk gömböket, tegyük őket félre. A többi dinnyehúst turmixoljuk le.

A tejszínt, a mézet, a bort keverjük össze, és adjuk hozzá a turmixolt dinnyéhez. Ízlés szerint pici citromlevet is csepegtethetünk bele.

A dinnyegömböket szúrjuk fel egy hurkapálcára, ezzel díszítsük a levesünket.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük