![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Aszús sárgadinnye-krémleves: a nyár mézédes íze egy levesben
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Gyerekkoromban kizárólag meggyből tudtam elképzelni a levest, abból is csak a nagymamámfélét. Én azóta is úgy készítem ahogy ő, tejföllel. Iskolás koromban a menzai gyümölcslevest kóstoltam, az finoman szólva sem lett a kedvencem.
Amikor főzni kezdtem, próbálkoztam másféle gyümölcsökkel is, így született a sárgabarack-krémleves. Most pedig dinnyeszezon van, úgyhogy érdemes kísérletezni vele is. Az a csodás a gyümölcslevesekben, hogy legtöbbjüket főzés nélkül is el lehet készíteni, és ha a hozzávalókat okosan válogatjuk, nem lesz kalóriabomba.
A mézédes sárgadinnye önmagában, felkockázva, kellemesen lehűtve is isteni. Ez az a gyümölcs, amelyhez kiválóan passzolnak a sós ízek, mint például a pármai sonka.
A sárgadinnye az egyik kedvenc gyümölcsöm. Sokan nem szeretik, mert elég intenzív illata van, nálunk például sokáig "tiltólistás" volt, csak légmentesen zárható dobozban tarthattam. Vagy gyorsan megettem.
Egészséges és szomjoltó
A sárgadinnye nagyon egészséges, tele van béta-karotinnal, C-vitaminnal és ásványi anyagokkal. Víztartalma magas, így melegben kiválóan hidratál. Az energiatartalma alacsony, így fogyókúrázóknak ideális, viszont szénhidráttartalma ehhez képest magas.
A sárgadinnyék közötti különbség a belső húsban rejlik, létezik sárga és zöld húsú fajta is. A receptet az utóbbiból készítsük. Ebbe a levesbe egy kis tejszín és fehérbor is kerül, valamint, ha jó édesen szeretnénk, akkor méz is.
Sárgadinnye-krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab sárgadinnye
- 2 deciliter tejszín
- 3 evőkanál méz
- 2 deciliter fehérbor (aszú)
- 4 darab mentalevél (díszítésnek)
Elkészítés:
A dinnyét vágjuk félbe, magozzuk ki. Az egyik feléből karalábévájóval vágjunk gömböket, tegyük őket félre. A többi dinnyehúst turmixoljuk le.
A tejszínt, a mézet, a bort keverjük össze, és adjuk hozzá a turmixolt dinnyéhez. Ízlés szerint pici citromlevet is csepegtethetünk bele.
A dinnyegömböket szúrjuk fel egy hurkapálcára, ezzel díszítsük a levesünket.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!