Hideg sárgadinnye-krémleves mentával: hűsítő ebéd a kánikulában
A mentás sárgadinnye-krémleves frissítő, hideg bevezetője az ebédnek.
A sárgadinnye a nyár egyik legfantasztikusabb gyümölcse, jó hidegen fogyasztva pedig még a kánikula ellen is felveheted vele a harcot. Érdemes minél többet enned ebből a vitamin- és rostdús finomságból, hiszen csak ebben az időszakban találsz igazán zamatos darabokat.
Ha pedig valódi ínyenc vagy, akkor készítsd el hozzá ezt a gyömbéres öntetet, amely még inkább kihozza belőle a gazdag aromákat, és színesíti az összhatást. A szirupot akár 1-2 nappal korábban is összeállíthatod, így ha megkívánsz pár szelet hűsítő dinnyét, csak vedd ki a hűtőből, és locsold a tányérodra.
A sziruphoz facsarjunk ki egy fél narancsot, és a mézzel együtt kezdjük el forralni. Adjuk hozzá a szegfűszeget, a narancshéjat és az apróra vágott gyömbért, és alacsony hőfokon főzzük 5 percig. Vegyük le a tűzről, szedjük ki a narancshéjat, és tegyük hűtőbe a szószt. Hagyjuk állni legalább 1 órát, így a keverék kellemes szirupos állagúra sűrűsödik.
Eközben hámozzuk meg és magozzuk ki a dinnyét, szeleteljük fel, majd helyezzük tányérra. Közvetlenül tálalás előtt locsoljuk a gyümölcsre a fűszeres szirupot. Mentalevelekkel és narancsszeletekkel díszítsük.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors