Pár perces savanyúság retekből: így marad ress a zöldség
A retek a tavasz egyik hírnöke, már ami a zöldségeket illeti. Ahhoz, hogy jóval a szezonja után is fogyaszthasd, készíts belőle mennyei savanyúságot.
A répából eltett savanyúság gyorsan és egyszerűen készül, és biztos lehetsz benne, hogy szuper roppanós lesz. A répa rendszerint nem az első választásunk, ha eltevésre készülünk, de ugyanúgy viselkedik, mint bármelyik másik zöldség, így könnyű dolgod lesz vele.
Az a legegyszerűbb, ha egyben teszed a répát az üvegbe: ehhez válassz egészen zsenge és vékony szálakat, hiszen így gyorsabban átjárják majd az ízek. Akkor viszont, ha nagyobb répákat használsz, érdemes karikákra vágni, ezzel pedig az elfogyasztásukat is megkönnyítheted.
A répát alaposan mossuk meg, és tiszta konyharuhával dörzsöljük át a héját. Ha zsenge darabokat használunk, akkor nincsen szükség hámozásra. Tegyük őket 2, egyenként kb. 500 ml-es befőttesüvegbe. Szurkáljuk a répák mellé az elfelezett fokhagymát és a friss kaporszálakat, majd szórjuk rájuk a borsszemeket és a köménymagot.
Egy kisebb edényben forraljuk össze a fehérborecetet, a vizet, a sót és a cukrot, és kb. 1 percig főzzük, vagy amíg a cukor teljesen el nem olvad. Öntsük a keveréket a répákra, az üvegeket zárjuk le légmentesen, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Tegyük hűtőbe, és három napig hagyjuk érlelődni. Felbontás után hűtőben tároljuk, és 2 héten belül fogyasszuk el.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu