Minden, amit a befőzésről tudnod kell – 3 tuti tipp a biztos sikerért

befőzés
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kövesd az alábbi trükköket és praktikákat, hogy a legkirályabb lekvárok és befőttek sorakozzanak a polcodon!

Tulajdonképpen nem létezik olyan gyümölcs, amiből ne főzhetnél lekvárt vagy készíthetnél befőttet, esetleg szörpöt. Felbecsülhetetlen az érzés, amikor egy szürke téli napon belekóstolhatsz a nyárt idéző saját készítésű finomságba. Ráadásul jóval pénztárcabarátabb is, mint a bolti társai, és pontosan tudni fogod, hogy mi van benne, hiszen te válogattad ki a hozzávalókat. És szuper hír, hogy ezzel a fenntarthatóbb megoldást választod, és jó úton jársz egy zöldebb háztartás felé!

A tiszta üveg fél siker

Legyen szó befőttről, lekvárról vagy szörpről, az egyik aranyszabály, hogy csak alaposan kimosott és kiszárított üvegeket használj. Forró vízzel mosogass, kifőzheted, mosogatógépbe teheted, de akár sütőben is fertőtlenítheted őket. Ez azért fontos, hogy biztosan csíramentesek legyenek.

Befozes-kompot-szerk

Egészséges gyümölcsöket használj

Mindig törekedj arra, hogy ép, érett és friss gyümölcsöt használj. Ezen ne spórolj!

A befőtteknél különösen fontos, hogy a legkisebb sérülés se legyen rajtuk, hiszen csak így maradnak hosszú távon roppanósak: egyetlen romlott darab miatt is tönkremehet egy egész üvegnyi. Lekvárok és szörpök esetében nem kell a tökéletes gyümölcsöt választanod, de a romlott, ütődött részeket mindenképp vágd ki.

Befozes-vegyes-szerk

Dunsztoláskisokos – így tartósíts hőkezeléssel

A dunsztolás a befőzés vagy eltevés utolsó lépése, és ha ezt rosszul csinálod, kárba mehet az egész munkád. A folyamat közben az üvegekben lévő gyümölcsöt vagy zöldséget akkora hőmennyiségnek tesszük ki, amelytől a romlást okozó baktériumok nagy része elpusztul. Így jóval hosszabb ideig elállnak a házi ínyencségek.

Lekvárok (vagy más készre főzött ételek) készítésénél a száraz dunsztot válaszd. Ebben az esetben a még forrón az üvegbe került étel saját hője végzi a csírátlanítást. Ehhez az kell, hogy a frissen megtöltött és légmentesen lezárt üvegeket mielőbb szorosan egymáshoz közel rakd, és minden oldalról alaposan becsomagold egy melegen tartó anyaggal. Minél kisebb mennyiséget teszel dunsztba, annál vastagabb hőszigetelés szükséges. Használhatsz plédeket, törölközőket, párnákat vagy takarókat, a lényeg, hogy jó hőszigetelő legyen. A becsomagolt lekvárokat hagyd szobahőmérsékletre visszahűlni (ez több órát vagy napot is igénybe vehet).

Befozes-kompot1-szerk

Nedves dunsztolásra akkor van szükség, amikor nyers gyümölcsöket vagy zöldségeket teszel el (befőttek vagy savanyúságok), vagyis az üveg tartalmának a belső hőmérséklete nem elég magas a csírátlanításhoz. Ilyen esetben a megtöltött és légmentesen lezárt üvegeket tedd egy nagy lábasba vagy fazékba, és öntsd fel vízzel körülbelül a háromnegyedükig. Arra figyelj, hogy az üvegek ne érintkezzenek se egymással, se közvetlenül az edény aljával, különben megrepedhetnek. Ezt úgy kerülheted el, hogy az edénybe többrétegű papírt, konyharuhát vagy hőálló rácsot helyezel. Ha ezzel készen vagy, hevítsd a vizet addig, amíg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni kezd, majd egy fogóval vagy hőálló kesztyűvel vedd ki őket az edényből, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.

Természetesen minden receptnek megvannak a sajátosságai, amelyekre a cukor adagolásánál vagy a sűrítésnél figyelned kell, de ha a fenti tippeket alkalmazod, és van egy kevés konyhai jártasságod, akkor nyugtázhatod a sikert.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük