Egyszerű, selymes krumplileves tejszínnel és petrezselyemmel megbolondítva
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Az egyszerű, varázslatosan selymes burgonyalevest a sok-sok fokhagyma teszi elképesztően finommá.
Szereted a klasszikus krumplilevest, amelybe zeller és pirospaprika is kerül? Mamám gyakran készítette, nekem azonban, bármennyire is szeretem a burgonyát, nem volt a szívem csücske. Nem azért, mert ne lett volna finom, nagyon is az volt, csak nekem túl unalmas, más formában készítve sokkal jobb is lehetne.
A krémlevesek sokkal közelebb állnak a szívemhez, több receptet is kipróbáltam krumpliból, de ez az egyszerű, krémes burgonyaleves, amelybe alig kerül valami, lett a kedvencem. Gyorsan szervírozható, bátran variálható leves. A tetejére frissen őrölt bors és finomra vágott petrezselyem kerül, de akár ropogós baconkockákkal is feldobhatod a melengető fogást.
Selymes krumplileves
Hozzávalók 4 személyre
- 700 gramm burgonya
- 500 milliliter tej
- 500 milliliter víz
- 3 evőkanál vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 marék petrezselyem
Elkészítés:
A burgonyát tisztítsuk meg, majd vágjuk kockákra.
2 evőkanál vajat tegyünk egy lábasba és kezdjük el felolvasztani, majd tegyük bele a finomra vágott fokhagymát, barnulásig pirítsuk, majd adjuk hozzá a krumplikockákat. Ezután 1 bögre vízzel öntsük fel a krumplit, így épp csak annyi folyadék kerül rá, amennyiben párolódik. Tegyünk fedőt a fazékra és 10 percig főzzük, majd öntsünk rá még 1 bögre vizet.
Amikor a burgonya megpuhult, botmixerrel pürésítsük, öntsük rá a tejet, adjunk hozzá még 1 evőkanál vajat és keverjük krémesre. Ha szükségesnek érezzük, öntsünk hozzá még tejet, hogy az ízlésünknek megfelelő sűrűségű legyen. Sóval, borssal ízesítsük, rottyanásig főzzük, majd petrezselyemmel (szárított is lehet) vagy finomra aprított újhagymával szórjuk meg.
Fotó: Getty Images