Krémes gombás-tejszínes tészta: a fűszeres szósztól olyan finom
A gombás-tejszínes tésztával alig van munka, így ideális egy gyors vacsora gyanánt is.
A Stroganoff módon készült fogások eredetéről többféle legenda kering. Bár a gombás, mustáros étel orosz nemesi családról kapta a nevét, vélhetően egy francia szakács készítette először. Az eredeti recept fő hozzávalója a drága bélszín, de sertéskarajból is fantasztikus lesz a végeredmény. A hús ezúttal csíkok helyett szeletekben kerül a tányérra.
Az eredeti receptben tejszín nem szerepelt a hozzávalók között, ma már sokan azt is kevernek a szószba. A legtöbbször tésztával, sült krumplival vagy főtt rizzsel tálalják.
A sertéshúst vágjuk vékony szeletekre. Ha szükséges, kicsit klopfoljuk ki, majd szórjuk meg sóval, borssal, és kenjük le egy evőkanál mustárral. Letakarva tegyük a hűtőbe legalább egy éjszakára.
A megtisztított hagymát és gombát is szeleteljük fel.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, rakjuk bele a hagymát, és dinszteljük meg. Tegyük hozzá a hússzeleteket, és kicsit pirítsuk. Szórjuk meg kakukkfűvel, öntsünk hozzá kevés vizet, és fedő alatt pároljuk. Amikor a sertés félig puha, adjuk hozzá a gombát.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és a maradék mustárral, majd öntsük a húshoz. Fedő alatt, alacsony fokozaton, időnként megkeverve főzzük még 15 percig.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu