Omlós sertéskaraj Stroganoff módra: isteni mustáros szószban puhul a hús

stroganoff-karaj-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Stroganoff módon készült fogások izgalmasak, ízletesek. Sertéskarajból is kitűnő lesz a klasszikus étel.

A Stroganoff módon készült fogások eredetéről többféle legenda kering. Bár a gombás, mustáros étel orosz nemesi családról kapta a nevét, vélhetően egy francia szakács készítette először. Az eredeti recept fő hozzávalója a drága bélszín, de sertéskarajból is fantasztikus lesz a végeredmény. A hús ezúttal csíkok helyett szeletekben kerül a tányérra.

Az eredeti receptben tejszín nem szerepelt a hozzávalók között, ma már sokan azt is kevernek a szószba. A legtöbbször tésztával, sült krumplival vagy főtt rizzsel tálalják. 

Sertéskaraj Stroganoff módra

stroganoff-sertes

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg sertéskaraj
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 ek mustár
  • olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ág friss kakukkfű
  • kevés víz
  • 25 dkg gomba
  • 1 ek liszt
  • 1.5 dl tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A sertéshúst vágjuk vékony szeletekre. Ha szükséges, kicsit klopfoljuk ki, majd szórjuk meg sóval, borssal, és kenjük le egy evőkanál mustárral. Letakarva tegyük a hűtőbe legalább egy éjszakára. 

A megtisztított hagymát és gombát is szeleteljük fel. 

Egy serpenyőben hevítsünk olajat, rakjuk bele a hagymát, és dinszteljük meg. Tegyük hozzá a hússzeleteket, és kicsit pirítsuk. Szórjuk meg kakukkfűvel, öntsünk hozzá kevés vizet, és fedő alatt pároljuk. Amikor a sertés félig puha, adjuk hozzá a gombát. 

A tejfölt keverjük simára a liszttel és a maradék mustárral, majd öntsük a húshoz. Fedő alatt, alacsony fokozaton, időnként megkeverve főzzük még 15 percig. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük