Nagyon szaftos bakonyi sertésszelet: tejszínnel még krémesebb a szaft
Omlós, puha hússzeletek sok-sok finomsággal, szalonnával, gombás, tejszínes szósszal: a bakonyi sertés nem véletlenül olyan népszerű.
Az ínycsiklandó étel 30 perc alatt elkészül, és mivel nem egy bonyolult recept, kezdő konyhatündérek is el tudják készíteni. Az ízletes fogás tökéletes választás hétköznap estére, de ha vendégeket vársz, akkor is bátran összedobhatod, nem lesz rá panasz.
Mielőtt a tejszínt ráöntenéd, 1 dl száraz fehérbort adj a gombához. Sokkal mélyebb, intenzívebb zamatot adsz így a szósznak. A fokhagyma ízét is érdemes erősíteni 1-2 gerezddel, ha szeretnéd. Ha teheted, kakukkfűből frisset használj, tálalásnál pedig petrezselymet is szórhatsz a szószra.
A hússzeleteket kicsit klopfoljuk ki, majd sóval, borssal és fokhagyma-granulátummal fűszerezzük.
Egy magas falú serpenyőben a vajat vagy az olajat hevítsük fel, majd helyezzük bele a hússzeleteket, és mindkét oldalukon 2-3 percig süssük.
A serpenyőbe, amelyben a húst sütöttük, tegyünk még egy kis vajat vagy olajat, majd dobjuk rá a tetszés szerint feldarabolt gombát, és 5 percig pirítsuk. Ezután öntsük fel tejszínnel, és az elősütött hússzeleteket is tegyük bele, 15-20 percig főzzük, közben fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel.
A kész fogást kínáljuk tésztával vagy rizzsel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu