Sertésszűzből fél óra alatt kész a menő vacsora
Sertés Stroganoff
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Néhány évtizeddel ezelőtt a Stroganoff bélszín hihetetlen népszerűségnek örvendett, sőt, egyenesen a puccos kaja szinonimája volt. Ez nyilván a bélszín miatt volt így, amihez akkoriban nem volt túl egyszerű hozzájutni. Azóta azonban megtörtént a magyar gasztroforradalom, lazábban főzünk, mint valaha, akár csirkemellből és készítenek Stroganoffot. Mi nem abból fogunk, hanem sertésszűzből, mert abból finomabb.
Sertésszűzből dolgozni ráadásul sokkal egyszerűbb is, mert csak karikákra szeleteljük a hosszú, angolnaszerű húst, és már csíkozhatjuk is. Ez egyébként a sertés egyik legnemesebb része, pillanatok alatt puhára süthető-főzhető, és nagyon finom.
A Stroganoff a tejszíntől, a savanyú uborkától és a szalonnától kapja meg a karakterét. Ezeket semmiképp se hagyjuk ki belőle, már amennyiben szokásunk recepteket kihagyás útján egyszerűsíteni. Nekem szokásom, de nem a klasszikusokat!
Utólag pedig látni fogjuk, hogy amekkora hájpja volt ennek az ételnek, annyira egyszerű elkészíteni. Jó, az elején tényleg kell egy kicsit vagdosni, de az egyébként is meditatív, jót tesz a lélek békéjének. Ez után meg már csak a megfelelő sorrendben a fazékba kell helyezni az alapanyagokat, és rövidesen kezdődhet a lakoma.
Sertésszűz Stroganoff
Hozzávalók 4 adaghoz
- 60 dekagramm sertésszűz
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 10 dekagramm füstölt szalonna
- 25 dekagramm csiperke gomba
- 25 dekagramm savanyú uborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 1 darab babérlevél
- 1 teáskanál paradicsompüré
- 1 deciliter száraz fehérbor
- 2 deciliter tejszín
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál citromlé
- ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
Előkészítjük a hozzávalókat: a sertésszüzet csíkokra vágjuk, a hagymát apróra, a gombát vékonyra, az uborkát julienre, a szalonnát kis kockákra.
A szalonnát elkezdjük az olajon kiolvasztani, rádobjuk a hagymát is, és üvegesre dinszteljük. Közben a lisztet beletesszük egy tálba, és megforgatjuk benne a húst.
Amikor kész a hagyma, rádobjuk a húst, és pár percig sütjük, majd hozzáadjuk az uborkát, a gombát, a paradicsompürét és a bort, a fokhagymát és a fűszereket. Sózzuk, megkeverjük. Lefedjük, takarékra vesszük, és hagyjuk főni jó 20 percig.
Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a mustárral elkevert tejszínt, sózzuk, borsozzuk, megkóstoljuk. Ha nem elég savanyú, a citromlét is hozzáadjuk, de vigyázzunk, mert a mustár, a bor és az uborka is savanyítja. Egyet rottyan, és kész.
Fotó: Shutterstock