Fenséges sonkás krokett: belül krémes, kívül ropogós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krumpliból készült krokettet senkinek nem kell bemutatni, de mi a helyzet a spanyolok kedvencével, a sonkás krokettel?
Sokféleképpen az asztalra kerülhet a krokett: hagyományosan krumpliból készül, de tojásból, csirkehúsból és sonkából is készítheted, utóbbi Spanyolországban óriási kedvenc, gyakran találkozhat vele a turista.
Ne gondolj semmi bonyolultra a sonkás krokett kapcsán, egyszerű az elkészítése: besamelmártást kell főzni, amelybe pirosra sütött sonkakockák kerülnek, majd ki kell hűteni a masszát, végül jöhet a formázás, panírozás és sütés. A fűszerekkel lehet játszani, babérlevél helyett rozmaringgal is kipróbálható a finomság. Sajtból keményebb fajtát válassz, cheddart vagy ementálit, igaz, a spanyolok manchegójából lesz a legfinombb.
Sonkás krokett
Hozzávalók 25 darabhoz
- 150 gramm serrano sonka
- 75 gramm vaj
- 1 darab babérlevél
- 75 gramm liszt
- 500 milliliter tej
- 50 gramm félkemény sajt
- 2 darab tojás
- 120 gramm zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A sonkát vágjuk apró kockákra, majd serpenyőben, a babérlevéllel együtt pirítsuk addig, amíg a sonka zsírja kisül. Az elkészült sonkát a babérlevéllel együtt szedjük tányérra.
A serpenyőbe, amelyben a sonkát sütöttük, dobjuk bele a vajat, mikor elolvad, keverjük hozzá a lisztet, utána fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, addig keverjük, míg besűrűsödik a szósz. Ekkor a sonkát és a babérlevelet is adjuk hozzá, alacsony lángon főzzük 10-15 percig, gyakran kevergessük. Az utolsó 4-5 percben a reszelt sajtot is keverjük a masszába, fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. A kész masszát tegyük tálba és várjuk meg, míg teljesen kihűl (körülbelül 2 óra).
A tojást üssük egy tányérba és verjük fel, egy másik tányérba öntsük bele a zsemlemorzsát.
A kihűlt masszából formázzunk tetszőleges méretű golyókat, majd először forgassuk meg őket a tojásban, utána a zsemlemorzsában.
A bepanírozott krokettet bő olajban minden oldalán süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images