Krémes rakott tészta főtt sonkával: rengeteg sajt kerül a szószba
A különböző maradékokból isteni ételeket készíthetsz, ha újragondolod őket, egy egészen új fogás születik belőlük.
A különböző rakottasok szuper maradékfelhasználó receptek, szinte bármilyen, a hűtődben kallódó felvágottat, zöldséget vagy sajtot belekeverhetsz, de a kamrában várakozó tésztának is hasznát veheted.
Az alábbi rakott tésztához a húsvétról megmaradt főtt sonkát is felhasználhatod, amelyet egy selymes, sajtos besamelmártással forgatunk össze. Tésztából szinte bármilyet választhatsz, ami otthon akad, de ha teheted, érdemes üregessel készíteni, mint a makaróni vagy a penne, amelyeket kívül-belül átjár a szósz.
Hogy izgalmas legyen a textúrák játéka, a rakott tészta tetejére szórj egy adag zsemlemorzsát, így a kész étel egyszerre lesz krémes, puha és roppanós. Akár pankomorzsát is használhatsz, azzal még mutatósabb lesz a végeredmény.
Sonkás rakott tészta
Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 500 g tészta
- 120 g vaj
- 30 g liszt
- 1 liter tej
- 350 g cheddar sajt
- 250 g főtt sonka
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.25 tk szerecsendió
Tetejére:
- 40 g zsemlemorzsa
- 1 ek vaj (+ a kenéshez)
Elkészítés:
A választott tésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, de az ott megadott idő előtt 2 perccel szűrjük le, hogy még ne legyen teljesen puha. Öblítsük át hideg vízzel, tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Szórjuk rá a lisztet, keverjük egybe, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett kezdjük el felönteni a tejjel. Keverjük csomómentesre, főzzük addig, míg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük.
A sajt kétharmadát keverjük a szószba, várjuk meg, míg elolvad, majd vegyük le a tűzről. Kóstoljuk meg, majd ízlés szerint még sózzuk.
Keverjük a sajtszószba a tésztát és az összekockázott sonkát, majd öntsük az egészet egy vajjal kikent, 23x33 centis tepsibe. A tetejére szórjuk rá a maradék sajtot.
A vajat olvasszuk meg, keverjük össze a zsemlemorzsával, majd szórjuk azt is a tészta tetejére.
Toljuk a sütőbe 30 percre, míg a teteje szépen megpirul.
-
2024-04-18 09:36:02
-
2024-02-19 07:52:01
-
2023-09-16 08:36:02
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!