30 perces sörös sajtleves - Hidegben így jobban esik a sör

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ez egy különleges, erőteljes ízvilágú leves, ami nem biztos, hogy mindenkinek ízleni fog, viszont akinek igen, annak egy perc alatt a kedvence lesz. Hétköznapokra, de ünnepi alkalmakra is tökéletes választás lehet, ha szeretnénk meglepni a családot egy nem mindennapi ízélménnyel. 

A sajt mindenhez és mindenbe jó, de levesbe különösen. Egy jó sajt mellé pedig tökéletesen illik valamilyen alkohol, jelen esetben egy lágyabb, világos sör. 

Csak rajtunk múlik, hogy mennyire lesz erőteljes a sör íze a levesben. Minél tovább főzzük, annál inkább elpárolog az alkohol vagy legalábbis az erőteljes aromája. Folyamatosan kóstolgassuk főzés közben a levest, állítsuk be az ízeket a mi ízlésünknek megfelelőlen. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tej, a tejszín és a sajt is lágyítani fog még az aromákon.

Ha viszont tényleg azt szeretnénk, hogy csak minimális legyen a sör íze - vagy azért, mert gyerekek is esznek belőle, vagy azért, mert nem szeretjük annyira az aromáját -, akkor egy része helyett tehetünk hús- vagy zöldségalaplevet a levesünkbe. Ebben a receptben például 450 ml sör kerül a tej és tejszín mellé, de csinálhatjuk 200 ml sör és 250 ml alaplé aránnyal is, ha egy lágyabb, kevésbé karakteres ízű fogást szeretnénk.

Sörös sajtleves

sörössajtlevesrecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 evőkanál vaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre habtejszín
  • 450 mililiter világos sör
  • 1 evőkanál mustár
  • 300 gramm cheddar sajt (reszelve)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

1. Olvasszuk meg a vajat, majd tegyük rá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, dinszteljük pár percig.

2. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük jól el, és kb. 3 perc alatt pirítsuk aranybarnára.

3. Keverjük össze a tejet és a tejszínt, majd lassan, kis adagokban öntsük hozzá a lisztes keverékhez, közben folyamatosan keverjük.

4. Vegyük feljebb a lángot, adjuk hozzá a sört és a mustárt, keverjük folyamatosan, amíg a habja el nem megy. Ha már forr, vegyük vissza a lángot, és főzzük így 10 percig, amíg besűrűsödik.

5. Adjuk hozzá a lereszelt sajtot maroknyi adagonként, sózzuk, borsozzuk. Ha elolvadt a sajt, készen van a levesünk is. Pirítóssal vagy krutonnal tálaljuk.

 Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük