![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
30 perces sörös sajtleves - Hidegben így jobban esik a sör
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ez egy különleges, erőteljes ízvilágú leves, ami nem biztos, hogy mindenkinek ízleni fog, viszont akinek igen, annak egy perc alatt a kedvence lesz. Hétköznapokra, de ünnepi alkalmakra is tökéletes választás lehet, ha szeretnénk meglepni a családot egy nem mindennapi ízélménnyel.
A sajt mindenhez és mindenbe jó, de levesbe különösen. Egy jó sajt mellé pedig tökéletesen illik valamilyen alkohol, jelen esetben egy lágyabb, világos sör.
Csak rajtunk múlik, hogy mennyire lesz erőteljes a sör íze a levesben. Minél tovább főzzük, annál inkább elpárolog az alkohol vagy legalábbis az erőteljes aromája. Folyamatosan kóstolgassuk főzés közben a levest, állítsuk be az ízeket a mi ízlésünknek megfelelőlen. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tej, a tejszín és a sajt is lágyítani fog még az aromákon.
Ha viszont tényleg azt szeretnénk, hogy csak minimális legyen a sör íze - vagy azért, mert gyerekek is esznek belőle, vagy azért, mert nem szeretjük annyira az aromáját -, akkor egy része helyett tehetünk hús- vagy zöldségalaplevet a levesünkbe. Ebben a receptben például 450 ml sör kerül a tej és tejszín mellé, de csinálhatjuk 200 ml sör és 250 ml alaplé aránnyal is, ha egy lágyabb, kevésbé karakteres ízű fogást szeretnénk.
Sörös sajtleves
![sörössajtlevesrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291021/29102169_cdf2088e9e7837f3391cfe1f93d88b7c_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 evőkanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre habtejszín
- 450 mililiter világos sör
- 1 evőkanál mustár
- 300 gramm cheddar sajt (reszelve)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
2. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük jól el, és kb. 3 perc alatt pirítsuk aranybarnára.
3. Keverjük össze a tejet és a tejszínt, majd lassan, kis adagokban öntsük hozzá a lisztes keverékhez, közben folyamatosan keverjük.
4. Vegyük feljebb a lángot, adjuk hozzá a sört és a mustárt, keverjük folyamatosan, amíg a habja el nem megy. Ha már forr, vegyük vissza a lángot, és főzzük így 10 percig, amíg besűrűsödik.
5. Adjuk hozzá a lereszelt sajtot maroknyi adagonként, sózzuk, borsozzuk. Ha elolvadt a sajt, készen van a levesünk is. Pirítóssal vagy krutonnal tálaljuk.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!