![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sós kiflifelfújt ünnepi kivitelben: tartalmas és mennyei a meleg reggeli
![40264287 3072647 d9c084c814eade90493535e108d71558 wm](https://kep.index.hu/1/0/4032/40324/403241/40324179_3077293_31211a0f4362704d2e59ea53528e5b97_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tejszíntől krémes, a tojástól laktató, a besameltől szaftos ez az isteni sós kiflifelfújt.
Laktató és mutatós ez a meleg reggeli, egyszerű, mégis elegáns, érdemes elkészíteni a két ünnep között. Az már csak ráadás, hogy még a maradékot is felhasználhatod hozzá, ha túl sok pékárut vettél az ünnepekre, esetleg a felvágott nem fogyott el, mind-mind mehet ebbe az isteni napindító fogásba.
A pékáru – én bagettet használtam, de mást is lehet – tejes, tejszínes, tojásos keverékben mártózik meg, megszívja magát a fűszeres folyadékkal, utána pedig rengeteg sajttal, sonkával vagy más felvágottal és besamellel sül össze. Utóbbi koronázza meg a fogást, szaftosabbá, krémesebbé teszi az összhatást.
Ha szeretnéd, még jobban felturbózhatod a felfújtat: mikor rásült a besamel és a sajt, vedd ki a sütőből, alakíts ki 2-3 mélyedést, és üss oda 1-1 tojást. Tedd vissza a sütőbe, majd addig süsd, míg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós.
Sós kiflifelfújt
![felfújt](https://kep.index.hu/1/0/4026/40264/402642/40264299_bd9f0b005f34db1804396e934ca0a4c6_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 1 darab bagett (350 grammos)
- 6 darab tojás
- 350 milliliter tej
- 150 milliliter tejszín
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 350 gramm gouda
- 300 gramm sonka (más felvágott is jó)
Besamel:
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 350 milliliter tej
- 1 csipet szerecsendió
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A bagettet vágjuk 2-3 centis kockákra. A sajtot reszeljük le. A felvágottat kockázzuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, a tejszínt, a kakukkfüvet, a sót és a borsot.
Tegyük a tejes keverékbe a bagetett, 200 gramm sajtot és a sonkát. Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, hogy a tejes keverék mindenhol bevonja a kenyeret, a bagett magába tudja szívni azt.
Öntsük a masszát egy minimum 2 liter űrtartalmú jénaiba vagy sütőtálba, fedjük le fóliával, majd toljuk a sütőbe 30 percre.
A sütés utolsó 10 percében álljunk neki a besamelmártásnak: a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük 1-2 percig, majd fokozatosan öntsük fel a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Mikor a szósz besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük.
Vegyük ki a felfújtat sütőből, szedjük le a fóliát. Vegyük feljebb a sütő hőmérsékletét 200 fokra.
A kész besamelt öntsük a tetejére, mindenhova jusson belőle, majd szórjuk rá a maradék 150 gramm sajtot. Tegyük vissza a sütőbe 8 percre.
Hagyjuk picit hűlni, majd vágjuk kockákra, langyosan tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!