Sós kiflifelfújt ünnepi kivitelben: tartalmas és mennyei a meleg reggeli

40264287 3072647 d9c084c814eade90493535e108d71558 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejszíntől krémes, a tojástól laktató, a besameltől szaftos ez az isteni sós kiflifelfújt.

Laktató és mutatós ez a meleg reggeli, egyszerű, mégis elegáns, érdemes elkészíteni a két ünnep között. Az már csak ráadás, hogy még a maradékot is felhasználhatod hozzá, ha túl sok pékárut vettél az ünnepekre, esetleg a felvágott nem fogyott el, mind-mind mehet ebbe az isteni napindító fogásba.

A pékáru – én bagettet használtam, de mást is lehet – tejes, tejszínes, tojásos keverékben mártózik meg, megszívja magát a fűszeres folyadékkal, utána pedig rengeteg sajttal, sonkával vagy más felvágottal és besamellel sül össze. Utóbbi koronázza meg a fogást, szaftosabbá, krémesebbé teszi az összhatást.

Ha szeretnéd, még jobban felturbózhatod a felfújtat: mikor rásült a besamel és a sajt, vedd ki a sütőből, alakíts ki 2-3 mélyedést, és üss oda 1-1 tojást. Tedd vissza a sütőbe, majd addig süsd, míg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós.

Sós kiflifelfújt

felfújt

Hozzávalók 6 személyre:

Alap:

  • 1 darab bagett (350 grammos)
  • 6 darab tojás
  • 350 milliliter tej
  • 150 milliliter tejszín
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 350 gramm gouda
  • 300 gramm sonka (más felvágott is jó)

Besamel:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 350 milliliter tej
  • 1 csipet szerecsendió
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A bagettet vágjuk 2-3 centis kockákra. A sajtot reszeljük le. A felvágottat kockázzuk össze.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, a tejszínt, a kakukkfüvet, a sót és a borsot.

Tegyük a tejes keverékbe a bagetett, 200 gramm sajtot és a sonkát. Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, hogy a tejes keverék mindenhol bevonja a kenyeret, a bagett magába tudja szívni azt.

Öntsük a masszát egy minimum 2 liter űrtartalmú jénaiba vagy sütőtálba, fedjük le fóliával, majd toljuk a sütőbe 30 percre.

A sütés utolsó 10 percében álljunk neki a besamelmártásnak: a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük 1-2 percig, majd fokozatosan öntsük fel a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Mikor a szósz besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük.

Vegyük ki a felfújtat sütőből, szedjük le a fóliát. Vegyük feljebb a sütő hőmérsékletét 200 fokra.

A kész besamelt öntsük a tetejére, mindenhova jusson belőle, majd szórjuk rá a maradék 150 gramm sajtot. Tegyük vissza a sütőbe 8 percre.

Hagyjuk picit hűlni, majd vágjuk kockákra, langyosan tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük