![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Százéves receptben talált szuper ötlet: sóskafőzelék másképp
![soska bevert tojas cover](https://kep.index.hu/1/0/3003/30032/300325/30032511_2305737_cd8a76274bc511abbeb1f2f8642e108f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mi lenne, ha a sóskát belebuggyantott tojásokkal készítenénk és nem krumplival?
Bár a Czifray szakácskönyvről, amiről sokáig hittük, hogy a 19. századi magyar konyhát bemutató remek receptgyűjtemény, már tudjuk, hogy valójában nem magyar, hanem egy német szakácskönyv fordítása. Ettől még én nagyon szeretem, sok érdekes recept van benne és valóban több olyan ételféleséget tartalmaz, ami ma is megvan a magyar konyhában, csak kicsit másképp. Éppen csak kicsit, de az a kicsi néha nagyon izgalmas különbség tud lenni.
Van például egy "Elsikadt tojás sóskával" című recept a könyvben, ami egy teljesen hagyományosan elkészített, tejföllel habart sóskafőzelék, amit buggyantott tojással tálalnak. Én még eggyel emeltem a tétet és egyenesen a főzelékbe buggyantottam a tojásokat. Fontos, hogy a tojásokat ne főzzük meg egészen, mert akkor lemaradunk a főzelékbe szivárgó tojássárgája által nyújtott komoly élvezetről.
Sóskafőzelék bevert tojással
![soska bevert tojas kicsi](https://kep.index.hu/1/0/3003/30032/300325/30032527_298babed44f9d74978b7b9e781ddd88d_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1000 gramm sóska
- 1 evőkanál vaj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 100 gramm tejföl
- 4 darab tojás
Elkészítés:
Egy mély serpenyőt veszünk elő, ebben olvasztjuk fel a vajat, majd hozzáadjuk a fagyasztott vagy friss sóskát. Sózzuk, cukrozzuk, majd hagyjuk összeesni. A tejfölben simára keverjük a keményítőt, a sóskához adjuk, elkeverjük. Fakanállal kis lukakat képezünk a főzelékben, és ezekbe ütjük a tojásokat úgy, hogy közben igyekszünk vigyázni rá, hogy egyben maradjanak. Lefedve 3 percig főzzük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!