Százéves receptben talált szuper ötlet: sóskafőzelék másképp
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Mi lenne, ha a sóskát belebuggyantott tojásokkal készítenénk és nem krumplival?
Bár a Czifray szakácskönyvről, amiről sokáig hittük, hogy a 19. századi magyar konyhát bemutató remek receptgyűjtemény, már tudjuk, hogy valójában nem magyar, hanem egy német szakácskönyv fordítása. Ettől még én nagyon szeretem, sok érdekes recept van benne és valóban több olyan ételféleséget tartalmaz, ami ma is megvan a magyar konyhában, csak kicsit másképp. Éppen csak kicsit, de az a kicsi néha nagyon izgalmas különbség tud lenni.
Van például egy "Elsikadt tojás sóskával" című recept a könyvben, ami egy teljesen hagyományosan elkészített, tejföllel habart sóskafőzelék, amit buggyantott tojással tálalnak. Én még eggyel emeltem a tétet és egyenesen a főzelékbe buggyantottam a tojásokat. Fontos, hogy a tojásokat ne főzzük meg egészen, mert akkor lemaradunk a főzelékbe szivárgó tojássárgája által nyújtott komoly élvezetről.
Sóskafőzelék bevert tojással
Hozzávalók 4 személyre
- 1000 gramm sóska
- 1 evőkanál vaj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 100 gramm tejföl
- 4 darab tojás
Elkészítés:
Egy mély serpenyőt veszünk elő, ebben olvasztjuk fel a vajat, majd hozzáadjuk a fagyasztott vagy friss sóskát. Sózzuk, cukrozzuk, majd hagyjuk összeesni. A tejfölben simára keverjük a keményítőt, a sóskához adjuk, elkeverjük. Fakanállal kis lukakat képezünk a főzelékben, és ezekbe ütjük a tojásokat úgy, hogy közben igyekszünk vigyázni rá, hogy egyben maradjanak. Lefedve 3 percig főzzük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors