Hogyan szerettessük meg az édesszájúakkal is a sóskát?
Ráadásul cukor nélkül

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Én úgy szeretem a sóskát, ahogy van, savanyún, az se baj, ha összehúzza a számat. A körülöttem élők viszont sajnos nincsenek ezzel így, ezért ki kellett találnom valami olyan trükköt, amivel az édesszájú bandával is sikerül megszerettetni kedvenc zöldemet.

A fél kiló kristálycukor - bár valóban kézenfekvő - olyan módszer, amivel nem tudtam megbékélni.

A megoldás akkor került a látóterembe, mikor a legkisebb gyereket tápláltam hozzá, és rájöttem, hogy sütőtökkel vagy édesburgonyával sokkal jobban lehet babafőzeléket sűríteni, mint sima krumplival. Ennek az az első számú oka, hogy a krumpli turmixolhatatlan, a batáta és a sütőtök viszont jól bírja a pürésítést. 

Onnantól kezdve csak velük kombináltam a különböző főzelékeket, ez a természetes édesítő pedig annyira bejött, hogy a sóska esetében egyszerűen rajtunk ragadt. Már soha nem készül sima krumplival, csak édessel, így pedig nem is kell bele cukor, mégis mindenki megeszi.

A képen épp a tökéletes tükörtojás társaságában látható.

Édesburgonyás sóska főzelék

DSC 2937

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab édesburgonya
  • 500 gramm sóskapüré
  • ízlés szerint
  • 1 deciliter tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Az édeskrumplit megpucolom, felkockázom, és körülbelül tíz perc alatt sós vízben puhára főzöm. Leöntöm róla a vizet, majd hozzáadok egy kis vajat, és a felolvasztott - szezonban friss, apróra vágott - sóskát. Összefőzöm, sózom őket, majd egy-két merőkanálnyit kimerek belőle és a tejföllel leturmixolok. Visszaöntöm a többihez.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük