Ropogósra pirult Spaghetti all’Assassina: előbb sütik, utána főzik

spaghettiassassina2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tészta különlegessége nem az ízesítésében, hanem a technológiában rejlik, ha az olasz konyha szerelmese vagy, mindenképp adj neki egy esélyt!

A Spaghetti all’Assassina egy nem mindennapi tésztaétel, amelynek a népszerű olasz város, Bari a szülőhazája. A recept különlegessége, hogy a tészta nem egy lábos vízben puhul, hanem előbb serpenyőben pirítják, majd paradicsomos lében főzik. 

A technikája hasonló a rizottóéhoz: a tésztához fokozatosan adagolják a levet, majd mikor azt magába szívta, csak utána öntik rá a következő adagot. Igaz, így több idő, míg megpuhul, de érdemes kipróbálni ezt a módszert, a végeredmény egészen különleges és izgalmas lesz!

Az így készült spagetti egyszerre ropogós, pirult, belül mégis puha, és minden egyes szál tésztát átjár a paradicsomos, fűszeres alap.

Spaghetti all’Assassina

spaghettiassassina

Hozzávalók 2 személyre

  • 300 g spagetti
  • 150 g sűrített paradicsom
  • 1 liter víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db chili
  • 5 ek olívaolaj
  • 350 ml passzírozott paradicsom
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A sűrített paradicsomot és a vizet melegítsük össze egy lábasban, adjunk hozzá fél tk. sót is. Alacsony lángon, 10 percig főzzük, majd kapcsoljuk le a lángot.

Közben vágjuk apró darabokra a megpucolt fokhagymát, a chilit pedig szeletekre.

Melegítsünk fel egy széles, magasabb falú, lehetőleg öntöttvas serpenyőt. Öntsük bele az olívaolajat, majd dobjuk bele a chilit és a fokhagymát. Fél percig pirítsuk, majd öntsük fel a passzírozott paradicsommal. Melegítsük egybe 1-2 perc alatt.

Tegyük bele az egészben hagyott, száraz spagettit úgy, hogy ellepje a szálakat a paradicsomos szósz. Nyomkodjuk le a serpenyő aljára, hogy sülni tudjon.

Süssük így a tésztát 2-3 percig, akkor jó, mikor az alja megpirul, színt kap. A tésztaszálakat mozgassuk picit meg, hogy ne ragadjanak egybe. 

Fordítsuk meg a tésztát, a másik felét is pirítsuk meg 2-3 perc alatt. Ha az is színt kapott, kezdjük el felönteni a paradicsomos vízzel.

Adjunk hozzá kb. 3 merőkanálnyi vizet, majd addig főzzük benne a tésztát, míg a folyadék elpárolog, a tészta pirulni kezd. Ekkor adjunk hozzá egy újabb adag vizet, és ezt addig ismételjük, míg a tészta al dente nem lesz. Főzés közben párszor fordítsuk meg a tésztát, hogy mindkét oldala piruljon. 

Ha a tészta elkészült, még pirítsuk 1-2 percig, majd ízesítsük sóval és borssal, és rögtön tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük