20 perces spagetti citromos pesztóval: míg kifő a tészta, elkészül a szósz is

citromos-spagetti2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Munka után, gyors vacsinak is összedobhatod, pillanatok alatt kész van, és nem terheli meg a gyomrodat.

Ha valami könnyed, frissítő tésztaételre vágysz, és az sem utolsó szempont, hogy gyorsan kész legyen, próbáld ki ezt a citromos spagettit. Amíg kifő a tészta, elkészül a pesztó, aztán már csak egybe kell forgatni a kettőt.

A citromos pesztó ötlete a Milk Street oldalán jött velem szembe, és első olvasásra szerelem lett. A zöldfűszert citromhéj váltja le, a fenyőmagot pedig mandula, a jó minőségű parmezán és extraszűz olívaolaj azonban marad. 

A citrom nem csak a pesztóban jelenik meg, a tészta főzővizében is helyet kap. A víz átveszi a citrom aromáját és színét, majd a tészta is magába szívja az ízeket. Nagyon könnyed, nagyon friss lesz a végeredmény, amit az illatos főzővízzel tehetsz még krémesebbé.

Spagetti citromos pesztóval

citromos-spagetti

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagyobb db biocitrom
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csipet cukor
  • 250 g spagetti
  • 30 g mandula (blansírozott)
  • 20 g parmezán (+ a tálaláshoz)
  • 40 ml extraszűz olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A citromokat mossuk meg, majd egy zöldséghámozó segítségével vékonyan szeljük le a héjukat, lehetőleg minél kevesebb fehér rész maradjon rajtuk. 

Forraljunk egy lábasban picivel több mint 1 liter vizet, adjunk hozzá 1 tk. sót, a citromhéj felét és egy csipet cukrot. Forrásig melegítsük, főzzük 2 percig, majd szedjük ki a citromhéjakat. Tegyük a spagettit a vízbe, majd főzzük al dentére. Ha kész, a főzővizéből tegyünk félre 180 ml-t, a többit szűrjük le.

A citromhéj másik felét dobjuk aprítógépbe. Adjuk hozzá a mandulát és a parmezánt, majd dolgozzuk össze. Amikor morzsás az állaga, kezdjük el hozzáönteni az olajat úgy, hogy közben a gép dolgozik. Ha az olaj szépen elvegyült benne, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Adjuk a kész tésztához a pesztót és 1 deci főzővizet. Keverjük egybe, ha szükséges, még főzővízzel krémesebbé tehetjük. Parmezánnal és reszelt citromhéjjal megszórva, rögtön tálaljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük