
20 perces spagetti citromos pesztóval: míg kifő a tészta, elkészül a szósz is

Munka után, gyors vacsinak is összedobhatod, pillanatok alatt kész van, és nem terheli meg a gyomrodat.
Ha valami könnyed, frissítő tésztaételre vágysz, és az sem utolsó szempont, hogy gyorsan kész legyen, próbáld ki ezt a citromos spagettit. Amíg kifő a tészta, elkészül a pesztó, aztán már csak egybe kell forgatni a kettőt.
A citromos pesztó ötlete a Milk Street oldalán jött velem szembe, és első olvasásra szerelem lett. A zöldfűszert citromhéj váltja le, a fenyőmagot pedig mandula, a jó minőségű parmezán és extraszűz olívaolaj azonban marad.
A citrom nem csak a pesztóban jelenik meg, a tészta főzővizében is helyet kap. A víz átveszi a citrom aromáját és színét, majd a tészta is magába szívja az ízeket. Nagyon könnyed, nagyon friss lesz a végeredmény, amit az illatos főzővízzel tehetsz még krémesebbé.
-
2023-04-11 08:52:01
-
2023-03-09 10:32:02
-
2023-01-11 07:32:02
Spagetti citromos pesztóval

Hozzávalók 2 személyre
- 2 nagyobb db biocitrom
- ízlés szerint só, bors
- 1 csipet cukor
- 250 g spagetti
- 30 g mandula (blansírozott)
- 20 g parmezán (+ a tálaláshoz)
- 40 ml extraszűz olívaolaj
Elkészítés:
A citromokat mossuk meg, majd egy zöldséghámozó segítségével vékonyan szeljük le a héjukat, lehetőleg minél kevesebb fehér rész maradjon rajtuk.
Forraljunk egy lábasban picivel több mint 1 liter vizet, adjunk hozzá 1 tk. sót, a citromhéj felét és egy csipet cukrot. Forrásig melegítsük, főzzük 2 percig, majd szedjük ki a citromhéjakat. Tegyük a spagettit a vízbe, majd főzzük al dentére. Ha kész, a főzővizéből tegyünk félre 180 ml-t, a többit szűrjük le.
A citromhéj másik felét dobjuk aprítógépbe. Adjuk hozzá a mandulát és a parmezánt, majd dolgozzuk össze. Amikor morzsás az állaga, kezdjük el hozzáönteni az olajat úgy, hogy közben a gép dolgozik. Ha az olaj szépen elvegyült benne, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Adjuk a kész tésztához a pesztót és 1 deci főzővizet. Keverjük egybe, ha szükséges, még főzővízzel krémesebbé tehetjük. Parmezánnal és reszelt citromhéjjal megszórva, rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!