Így készül az aranybarna, ropogós burgonyakrokett: olvadt sajt van a közepén
A krokett simán, minden extra nélkül is az egyik legfinomabb köret, ráadásul egyáltalán nem olyan időigényes az elkészítése, mint azt sokan gondolják.
A klasszikus kroketthez hasonlóan ebben a receptben is a pürésített krumpli a főszereplő, azonban néhány extra alapanyag teljesen megváltoztatja a végeredményt. Ebben a mediterrán fűszerezésű változatban ugyanis olyan hozzávalók is szerepelnek, mint az aszalt paradicsom, a friss bazsalikom és az oregánó, az egészet pedig egy roppanós morzsaréteg borítja.
Abban az esetben, ha nem ehetsz tejterméket, bátran cseréld a sajtot növényi alternatívára: a gazdag fűszerezés annyira domináns, hogy nem fogod érezni a sajtos íz hiányát.
Ha pedig egy igazán extravagáns krokett a célod, keverj a masszába apróra vágott jalapeño paprikát is! Így garantáltan minden falatra jut egy kis izgalom.
A kroketthez keverjük a pürésített krumplihoz az összes többi hozzávalót, és egységesítsük a masszát.
Keverjük a morzsához a lisztet és a sót.
Belisztezett kézzel formázzunk tetszőleges méretű elnyújtott formákat a keverékből: 1-2 evőkanálnyit használjunk normál és közepes, 2-3 evőkanálnyit a nagyobb krokettekhez.
Hempergessük a kroketteket a lisztes morzsába.
Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt az olajjal, majd óvatosan helyezzünk bele néhány krokettet. Egyszerre ne zsúfoljuk tele a serpenyőt, hogy ne törjenek össze forgatás és kiszedés közben.
Közepes hőfokon süssük őket 3-4 percig, majd szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.
Kínáljuk köretként vagy mártogatós mellé.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu