Fűszeres, spanyol burgonyakrokett: kívül ropogós, belül krémes

4
Nyomtatás
Burgonyakrokett vegan c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A burgonyakrokett az egyszerű krumpli látványos felhasználása, hiszen így lenyűgöző köret lehet belőle: főleg akkor, ha mediterrán fűszerekkel ízesíted.

A klasszikus kroketthez hasonlóan ebben a receptben is a pürésített krumpli a főszereplő, azonban néhány extra alapanyag teljesen megváltoztatja a végeredményt. Ebben a mediterrán fűszerezésű változatban ugyanis olyan hozzávalók is szerepelnek, mint az aszalt paradicsom, a friss bazsalikom és az oregánó, az egészet pedig egy roppanós morzsaréteg borítja.

Abban az esetben, ha nem ehetsz tejterméket, bátran cseréld a sajtot növényi alternatívára: a gazdag fűszerezés annyira domináns, hogy nem fogod érezni a sajtos íz hiányát.

Ha pedig egy igazán extravagáns krokett a célod, keverj a masszába apróra vágott jalapeño paprikát is! Így garantáltan minden falatra jut egy kis izgalom.

Spanyol burgonyakrokett

Burgonyakrokett vegan

Hozzávalók 15 darabhoz

A kroketthez:

  • 250 g főtt, pürésített krumpli
  • 50 g aszalt paradicsom apróra vágva
  • 130 g reszelt sajt vagy növényi sajt
  • 1 ek liszt
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
  • 1 tk füstölt paprika
  • 0.5 tk
  • 2 csipet bors
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 2 ek friss citromlé
  • 2 db jalapeño paprika apróra vágva (opcionális)

A bundához:

  • 50 g pankomorzsa
  • 3 ek liszt
  • 0.5 tk
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A kroketthez keverjük a pürésített krumplihoz az összes többi hozzávalót, és egységesítsük a masszát.

Keverjük a morzsához a lisztet és a sót.

Belisztezett kézzel formázzunk tetszőleges méretű elnyújtott formákat a keverékből: 1-2 evőkanálnyit használjunk normál és közepes, 2-3 evőkanálnyit a nagyobb krokettekhez. 

Hempergessük a kroketteket a lisztes morzsába.

Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt az olajjal, majd óvatosan helyezzünk bele néhány krokettet. Egyszerre ne zsúfoljuk tele a serpenyőt, hogy ne törjenek össze forgatás és kiszedés közben.

Közepes hőfokon süssük őket 3-4 percig, majd szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.

Kínáljuk köretként vagy mártogatós mellé.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon