Foszlós, vajas spanyol péksüti – Mallorca kedvence az ensaimada
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár picit időigényes az elkészítése, minden egyes ráfordított másodperc megéri, nagyon vajas és foszlós, az egyik legfinomabb péksütemény.
Az ensaimada spanyol péksütemény, különösen Mallorcán kedvelt. Felépítésében hasonló a burekhoz, tekercs alakban készítik, lehet édes és sós, de készülhet töltelék nélkül is - ahogyan az alábbi receptben is. Az ensaimada alapja kelt tészta, amelybe zsiradékot dolgoznak bele. Az eredeti receptben disznózsírt használnak, a sós változatokat érdemes azzal is kipróbálni, de ma már inkább vajjal készítik, főleg az édes verziókat.
A spanyol péksütemény elkészítése picit időigényes, többször és sokáig kel a tészta, de a formázása nem annyira bonyoult, mint első olvasásra tűnik. A vajat bele kell dolgozni a tésztába, de nem szabad túl erősen rányomni a nyújtófát, mert akkor kifolyhat, kinyomódhat belőle.
Aki szeretné, meg is töltheti a spanyol tekercset, a legnépszerűbb töltelékek közé a vanília- és csokoládékrém tartozik, de darált hússal, kolbásszal töltve akár még főételként is megállja a helyét.
Ensaimada
Hozzávalók 12 személyre
Tészta:
- 500 gramm liszt
- 160 gramm cukor
- 180 milliliter kézmeleg tej
- 2 teáskanál porélesztő
- 2 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 200 gramm vaj
Tálalás:
- 70 gramm porcukor
- 2 darab vaníliarúd
Elkészítés:
A vajat vegyük ki a hűtőből, míg előkészítjük a többi alapanyagot, mert kenhetőnek kell lennie.
A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Öntsük oda a cukrot, a tejet és az élesztőt, keverjük őket össze. Fedjük le a tálat, majd hagyjuk így 5 percig.
Ha letelt az 5 perc, adjuk hozzá a tojást, a tojássárgáját és a sót, majd kezdjük el dagasztani, ha van, géppel, ha nincs, kézzel. Előbbivel 4-5 perc alatt szép, egynemű, rugalmas tésztává áll össze, kézzel ez a folyamat tovább tart. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Formázzunk a tésztából gombócot, fedjük le, majd hagyjuk állni 45-60 percig, míg a duplájára nem kel.
Ha kész, nyújtsuk ki lisztezett felületen 50x50 cm-es vékony négyzetre. A puha vajat kenjük szét egyenletesen a tésztán. Tekerjük fel szorosan. A tekercs nyitott vége nézzen lefelé. Még egyszer nyújtsuk ki a tésztát, óvatosan, hogy a vaj ne jöjjön ki belőle, ezúttal 15x65 cm-es téglalapra. Ha kész, tekerjük fel szorosan a hosszabbik oldalától kezdve.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a tésztát csiga alakban. A rétegek között hagyjunk egy kis helyet, mert a tészta nőni fog. Fedjük le konyharuhával, majd hagyjuk kelni 1-2 óráig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a tekercset 20-25 percig, míg szép aranybarna színe nem lesz.
A vaníliarudakat vágjuk félbe, kaparjuk ki belőlük a magokat, majd keverjük össze a porcukorral. Szórjuk meg vele a langyos tésztát, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images