![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A legfinomabb házi burek receptje: Ropogós rétestészta, fűszeres töltelék
![burek](https://kep.index.hu/1/0/3164/31645/316458/31645831_2429035_6ed1f935adf977043da40d09468d5182_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Gyors, egyszerű és elképesztően finom a hússal töltött burek, érdemes otthon is elkészíteni, ha laktató, mégis különleges fogásra vágytok.
Párom családja vajdasági, így sokat járunk Szerbiába. Ott ismerkedtem meg a burekkel, ezzel a túróval vagy hússal töltött finomsággal, ami mellé majdnem mindig natúr, enyhén sós joghurtot iszunk - érdemes kipróbálni. Bár a túrós is isteni finom, az én szívemet a fűszeres, húsos verzió rabolta el.
Házilag sem nagy ördöngösség elkészíteni, főleg, ha kész réteslappal dolgozunk, de ha több időtök/energiátok/kedvetek van, házi tésztából a legfinomabb. A réteslapból több réteget kell egymásra tenni, majd olvasztott vajjal megkenni, töltelékkel megpakolni, végül feltekerni, mintha kakaós csigát készítenénk. A hosszú, hússal töltött rúdból spirált kell formázni, végül a réteskígyót tepsibe helyezni és aranybarnára sütni.
Burek
![burek2](https://kep.index.hu/1/0/3164/31645/316458/31645841_eed1acba4fad52b9ccf84839db3f468b_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Burek
- 500 gramm réteslap (9 lap)
- 50 gramm vaj
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 darab tojás
- joghurt (tálaláshoz)
Töltelék
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 gramm darált hús (marha vagy bárány)
- 3 evőkanál petrezselyem
- só, bors
- 0.75 evőkanál édes fűszerpaprika
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a petrezselymet aprítsuk össze. Melegítsünk egy serpenyőben olívaolajat, dobjuk rá a hagymát, mikor üveges, adjuk hozzá a fokhagymát is.
Adjuk hozzá a darált húst, mikor kész, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Dobjuk rá a petrezselymet is, alaposan keverjük össze, majd húzzuk le a tűzről. Ha a hús levet eresztett, öntsük le róla, majd tegyük félre hűlni.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy munkafelületre terítsük ki a réteslapokat. 3 réteslapot ragasszunk össze a végeiknél úgy, hogy egy nagy, hosszú téglalap legyen belőlük. Készítsünk még két ilyen nagy téglalapot, majd helyezzük őket egymásra, hogy 3 rétegű legyen a tésztánk. (Amíg dolgozunk a tésztával, helyezzünk a kész lapra vizes konyharuhát, hogy ne száradjon ki.) Ha előre kinyújtott, nagy réteslapot vettünk, ez a lépés kimaradhat, a lényeg, hogy 3 réteg réteslap legyen egymáson.
A tésztát kenjük le olvasztott vajjal. A darált húsos tölteléket kanalazzuk a tészta hozzánk közelebb eső végébe egy hosszú csíkban, majd tekerjük fel szorosan a tésztát, mintha kakaós csigát készítenénk. A feltekert rúdból formázzunk spirálformát. A spirált tegyük az előkészített tepsibe, kenjük meg tojással, majd szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal.
190 fokon 20-30 percig süssük, míg a tészta aranybarna nem lesz. Melegen vagy hidegen, joghurttal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!