Szaftos sonkával vagy ropogós prézlivel jobb a spárga? Modern és békebeli recept csatája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Javában tart a spárgaszezon legnagyobb örömömre. És nem csak az enyémre. A spárga igen népszerű, ha későn érünk ki a piacra egy lusta szombat reggelen, már csak hűlt helyét találjuk. Sajnálom aranyos, de már mind elfogyott.
A spárgaszezon fájdalmasan rövid. Nagyjából hat hétig tart, április végétől júniusig. De nézzük a jó oldalát a dolognak: a spárga legalább nincs agyon nemesítve. Amíg terem, addig kell élvezni.
Én imádom, mindig veszek belőle legalább két csomaggal, ha van vele tervem, ha nincs, majd lesz belőle valami. Szeretek új recepteket kipróbálni ilyenkor. Félreértés ne essék, az elegáns fehér is mennyei, de a rusztikus kis zöld valahogy mégiscsak közelebb áll a szívemhez. Ennek a mostani kísérletnek is a szimpatikus zöld spárga lesz az alanya.
Sonkába tekert spárga
Kétféle módon készítettem el a spárgát. Van egy jól bejáratott, pofonegyszerű kis megoldásom, ami tényleg annyira, de annyira egyszerű, hogy szinte nem is recept, inkább csak egy ötletféle. Tavaszi grillezések alkalmával készítem el, és eddig kivétel nélkül mindig sikert arattam vele. A sonkába tekert spárga nevet adom neki, merthogy az, nem több és nem kevesebb. Két fenséges hozzávaló, az isteni zöld spárga és a hajszálvékonyra szelt serrano csodás egymásra találása. A sült zöldség szaftos sonkába tekerve roppanósra sül. Sütőben is készíthető, de faszenes grillen sütve leírhatatlanul finom.
Prézlis spárga
A második verzió a kísérleti nyúl, így még nem készítettem a spárgát. A százéves szakácskönyvben bukkantam a receptre és - hadd legyek őszinte - voltak kétségeim vele kapcsolatban. Nem sokkal bonyolultabb az elkészítési mód, mint az előző megoldás esetén. Az előkészített spárgát rövid ideig főzzük, majd bő vajon pirított prézlivel koronázzuk meg.
A kóstolásban társam, ahogy általában, a gasztronómiailag nyitott kétévesem, a kislányom. A sonkás spárgát imádta. A prézlis spárgánál az első falat után elhűlt arccal nézett rám, hogy ez meg mi a fene. Majd tovább ízlelgette a dolgot. Anya, ez finom. És tényleg az. Meglepő módon a százéves recept elképesztő, de finom, nagyon finom.
Nehéz a döntés. Azt mondanám, nem is tudok dönteni. Aki kedvet kapott a spárgacsatához, készítse el mindkettő verziót, döntse el és írja meg nekünk.
Spárga kétféleképpen
Hozzávalók 4 adaghoz
sonkás spárga
- 1 csomag zöld spárga
- 1 csomag serrano sonka
prézlis spárga
- 1 csomag zöld spárga
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál cukor
- 2 darab borókabogyó
- 50 gramm vaj
- 2 evőkanál prézli
Elkészítés:
A zöld spárgát óvatosan megtisztítjuk. A szárat az alsó fás harmadánál megroppantjuk és kidobjuk.
A sonkás verzióhoz a spárgákat egyesével, kettesével a sonkával szorosan körbetekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire - vagy a grillrácsra - fektetjük, és 200 fokon nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
A prézlis spárga elkészítéséhez vizet forralunk sóval, cukorral, néhány szem borókabogyóval, és belepottyantjuk a spárgákat. Fontos, hogy a víz ne forrjon túlságosan, nehogy megsérüljenek a helyes kis spárgasípok. A spárgát 5-6 perc alatt készre főzzük. A vízből kiemelve óvatosan lecsepegtetjük. Egy serpenyőben vajat hevítünk, és a prézlit aranybarnára pirítjuk benne. A spárgát az illatozó vajas prézlivel tálaljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors