Egyszerű, isteni spárgás-sonkás tart: leveles tésztából is készülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha kevés munkával készítenél látványos fogást, süsd meg ezt a spárgás tartot.
A spárgás tart számtalan formában készülhet, egyszerűen csak sajttal, mascarponéval vagy az alábbi recept szerint, ricottás krémmel. A viszonylag semleges ízű ricottát citromlé- és héj, petrezselyem és parmezán ízesíti, a tart tetejét pedig prosciutto díszíti, de el is hagyható a vékonyra szelt sonka.
Az egyszerűsített változatban a tart alapja leveles tészta, erre kerül a ricottás krém, majd a zsenge zöld spárga, végül pedig sok-sok reszelt sajt. A spágának vágd le a végeit, majd hosszában fektesd a krémre, úgy nagyon jól fog mutatni.
Spárgás-sonkás tart
Hozzávalók 8 szelethez
- 275 gramm leveles tészta
- 1 darab tojás
- 250 gramm ricotta
- 1 darab biocitrom
- 2 evőkanál petrezselyem (friss)
- 20 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 500 gramm zöld spárga
- 1 evőkanál olívaolaj
- 60 gramm prosciutto
- tojássárgája (kenéshez)
- 100 gramm sajt (trappista vagy gouda)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Nyújtsuk ki a leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egy nagyjából 25x35 centis téglalappá. Óvatosan tegyük át a tésztát az előkészített tepsibe.
Verjük fel a tojássárgáját 1 evőkanál vízzel, majd kenjük le vele a tésztát. A tészta széleitől 2,5 centiméterre jelöljünk ki egy téglalapot egy éles kés segítségével, de ne vágjuk át a tésztát. Egy villával szurkáljuk meg a tésztát, de csak a belső részét, a széleket nem kell. Süssük a tésztát 10 percig. Ha a közepe felpúposodna, egy villával nyomkodjuk ki belőle a levegőt.
Közben egy kis tálban keverjük össze a ricottát, a tojást, fél teáskanál citromhéjat, egy fél citrom levét, az apróra vágott petrezselymet és a reszelt parmezánt. Sózzuk, borsozzuk.
Kenjük a krémet a kihűlt tésztára, de a széleken hagyjuk meg a 2,5 centis peremet.
Vágjuk méretre a spárgákat, a végeiket vágjuk le, majd tegyük őket a krémre, pont akkorák legyenek, hogy peremtől peremig érjenek. Kenjük le őket olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk.
A prosciuttót tépjük kisebb darabokra, majd szórjuk a tart tetejére. A sajtot reszeljük le, szórjuk a spárgára.
Süssük a tartot 15 percig. Ha 15 perc után a leveles tészta túl pirult lenne, csomagoljuk körbe alufóliával, így nem fog megégni. Tegyük vissza a tartot még 5-7 percre, míg a spárga puha nem lesz.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percet hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Fotó: Getty Images