Spenótos-gombás tészta krémes tejszínes szószban: egylábasos recept

gombástészta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krémes, szaftos vega fogás, amivel a húsveők is garantáltan jóllaknak, ráadásul alig van utána mosogatnivaló.

Nagyon egyszerű és gyors receptről van szó, amely ráadásul egylábasos - na jó, a tésztát külön kell kifőzni -, úgyhogy mosogatnivaló sem igen lesz utána. Az alapja jól lepirított gomba - ez lehet fehér, barna csiperke vagy portobello -, illetve a friss bébispenót, krémes tejszín és fehérbor.

A szószt alaplé is dúsítja, mivel vega receptről van szó, érdemes zöldségalaplevet használni, de ha ez nem szempont nálatok és ízesebb végeredményre vágytok, marhahúslevessel lesz a legfinomabb. Tésztából bármilyet használhattok, de talán a tagliatelle veszi fel legjobban a szószt.

Spenótos-gombás tészta

gombástészta2

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kilogramm gomba
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kakukkfű (friss)
  • 125 milliliter száraz fehérbor
  • 250 milliliter alaplé
  • 150 gramm bébispenót
  • 250 milliliter tejszín
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 gramm tészta
  • parmezán (tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, a piciket félbe, a hagymát, a kakukkfüvet és a spenótot aprítsuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze. A választott tésztát főzzük al dente-re.

Melegítsünk olívaolajat egy nagy serpenyőben. Mikor forró, dobjuk bele a felszeletelt gombát úgy, hogy ne fedjék egymást a szeletek. Több részletben pirítsuk le a gombát, minden adagot kb. 4 percig pirítsunk. Ha kész, szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre.

Dobjuk a serpenyőbe a vajat, ha elolvadt, adjuk hozzá a hagymát, 4-5 percig dinszteljük. Adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, ezekkel együtt is pirítsuk 1 percig.

Öntsük hozzá a fehérbort, várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd öntsük hozzá az alaplevet is. Gyöngyözve főzzük 4-5 percig, míg a folyadék a felére nem redukálódik. Ekkor dobjuk bele a spenótot is, pár percig főzzük, míg össze nem esik.

Óvatosan csorgassuk hozzá a tejszínt is, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Forgassuk a szószba a gombát és a kifőtt tésztát is, majd húzzuk le a tűzről.

Melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük